Акценти
Начало / Избори / Избори 2017 / Цветан Цветанов представи в Плевен Стратегията на ПП ГЕРБ за ред и сигурност

Цветан Цветанов представи в Плевен Стратегията на ПП ГЕРБ за ред и сигурност

За да има една държава демокрация и правов ред, трябва да има сериозен  акцент върху политиките за създаване на ред и сигурност. Това каза Цветан Цветанов днес в Плевен по време на кръгла маса на тема „Обществен ред и сигурност”, на която представи Стратегията на ГЕРБ в тази област. Цветан Цветанов разгледа темата в три аспекта – миграционна политика, конвенционалната престъпност и ефективността в борбата с организираната престъпност, корупция и контрабандата, както и предотвратяването на възможността за терористични актове на територията на страната, което, по думите му,  в момента е потенциална заплаха за страните от целия ЕС. Всичко това Цветанов разгледа в контекста на взаимодействието на всички институции. Той припомни, че вече е създаден Съвет за сигурност към Министерски съвет, който има възможността със съответните аналитични дейности да се вземат правилните управленски решения. „С този Съвет и със приетите законодателни промени дадохме възможност и на президента на страната да определя двама служители, които  да могат да участват в него. А когато е необходимо или по негово желание, президентът също има право да участва в решенията на Съвета за сигурност”, подчерта Цветанов.

По отношение на конвенционалната престъпност в Стратегията на ГЕРБ е предвидено да бъдат назначени 1 000 полицаи през 2017 г. „С последните законодателни промени дадохме възможност в МВР да се осигурят още 500 човека полицейски ресурс. Тези полицаи  ще бъдат на терен, в малките населени места, част от разстановката за охраната на обществения ред и сигурност”, припомни Цветанов. Той подчерта, че от изключителна важност е, когато има сериозен дефицит в окомплектоването на полицейските структури, да се използват новите технологии. „Това е въвеждане на видеонаблюдение, но на платформа, която да бъде  централизирана и веднага да се реагира на сигналите, които ще бъдат изведени към районните полицейски управления и към областните дирекции. С осъвременяването на интерактивната карта ще може да се следи криминогенният фактор във всяко едно населено място и при необходимост да се засилва полицейското присъствие, поясни Цветанов. . Изключително важно е, че с въвеждането на видеонаблюдението и при контрола на движението, също ще освободим полицейски ресурс, допълни още той.  С въвеждането на видеонаблюдението не само ще се противодейства на корупционните схеми сред пътните полицаи, но ще се намали и смъртността по пътищата, отбеляза Цветанов.  Идеята е да се въведе  видеонаблюдение със стационарни камери, с централизиран подход, както е в страните от Западна Европа. Така на участък от 100 км ще има три-четири видеокамери, които ще осредняват скоростта на един автомобил и ще се елиминира практиката шофьорите да се предупреждават за местоположението на камерите. Целта е през 2020 г. да бъдат намалени наполовина жертвите по пътищата спрямо 2010 г., каквито са препоръките на ЕК. С общи усилия можем да го постигнем, но трябва да променим манталитета на българския водач. Затова основния акцент в управленската ни програма е образованието, защото децата са тези, които още от  малки трябва да са обучени точно на тази дисциплина и на тези правила, изтъкна Цветан Цветанов.

Водачът на листата за Плевен Ивайло Московски подчерта, че темата сигурност е част от цялостната програма на партия ГЕРБ за  предстоящите избори. „Тя е рационална, прагматична и дава реални решения за всички секторни политики, които са част от тази програма. Вярваме, че за последните две години постигнахме не лош растеж на държавата, който е реален. Предизвикателството на партия ГЕРБ, ако получи доверието на обществото, е да преобърне призмата на тази стабилност към всеки един гражданин и всеки да може да подобри своето благосъстояние, своята сигурност и своите перспективи. Не повече държава, а силна държава и това минава през темата за вътрешния ред и сигурността”, каза Ивайло Московски. Това, че концепцията за Стратегията на ПП ГЕРБ за ред и сигурност е изработена от Цветан Цветанов е гаранция , че ще бъде работеща, категоричен бе Ивайло Московски.

В срещата днес участваха още Цецка Цачева – кандидат за народен представител, Пламен Тачев – кандидат за народен представител, Владислав Николов – областен координатор на ПП ГЕРБ – Плевен и кандидат за народен представител, кандидатите за народни представители от листата на ПП ГЕРБ – Плевен, представители на секторите – обществен ред, сигурност и охрана.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...