Акценти
Начало / Политика / Цветан Цветанов: Главният секретар на момента трябва да си подаде оставката

Цветан Цветанов: Главният секретар на момента трябва да си подаде оставката

ecbdad7011bf5a1aa4ffbbc118ba2f10

„Главният секретар на момента трябва да си подаде оставката, защото той е човекът, който е разпоредил операцията и той е човекът, който по закон има право да използва Специализираният отряд за борба с тероризма (СОБТ). А вицепремиерът Йовчев носи политическата отговорност затова, че успя да уволни истинските професионалисти в системата на МВР”.

Това заяви пред журналисти в Плевен Цветан Цветанов във връзка с инцидента в Лясковец и обвиненията, отправени към него от управляващите. Той добави, че Плевен може да се гордее с Валентин Цоновски, който е бил един от много сериозните служители в МВР и през мандата на Цветанов като министър на вътрешните работи участва много активно във всички операции срещу тежката организирана престъпност, завършили с осъдителни присъди на първа и втора. „Цоновски беше уволнен. Бяха уволнени и представители на Института по психология, които работеха по наръчник с инструкции как се работи и се реагира при подобни кризи”, добави той.

„Изключително слаба професионална подготовка за провеждането на тази операция в Лясковец. Един полицай е загинал, трима са ранени, което означава, че имаме сериозен дефицит в организационен план”, коментира Цветанов. Той добави, че кметът на Лясковец и директорът на училището са заявили, че през последните 4-5 месеца са получавали много остри писма със заплахи. Това, което е било предприето и което се скрива, по думите на Цветанов, е, че преди 2 седмици е имало подготовка от представители на Областната дирекция на полицията във Велико Търново да задържат лицето. Тогава те не са успели и се е наложило да се докладва до висшето професионално ръководство, което е преценило да се включи в тази операция Специализираният отряд за борба с тероризма (СОБТ). „Използването на СОБТ в този час по този начин е абсолютно неуместно. Това е висша професионална некомпетентност, заявявам го съвсем категорично”, добави бившият вътрешен министър.

И добави, че е разговарял с психолога, който е работил по изготвянето на профила на психичноболния. В него препоръката е в никакъв случай да не се предприемат каквито и да било действия, когато майката е вътре, защото тя може да бъде използвана като заложник. „Кое налага операцията да се проведе така, след като се е знаело, че майката или синът са излизали в тъмната част на денонощието. Защо не е направен секретен пост, не е разиграна оперативна игра, чрез която да се проникне в апартамента, и да не бъде застрашен нито един човешки живот”, добави Цветанов.

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...