Акценти
Начало / Политика / Цветан Цветанов: България е в задъдена улица по проблема с бежанците

Цветан Цветанов: България е в задъдена улица по проблема с бежанците

Цветан Цветанов

Пропуснатите пет месеца в управлението на това правителство ни доведоха до задънена улица по отношение на бежанския проблем в страната. Това заяви бившият вътрешен министър от правителството на ГЕРБ Цветан Цветанов тази вечер в Плевен. Според него най-големият проблем идва от това, че не е изпълнена стратегията по темата за бежанците и от липсата на политика на сегашното правителство по въпроса. Цветанов цитира цифри, според които през последните пет месеца поискалите статут на закрила са се увеличили близо пет пъти спрямо миналата година, а по неофициални данни в България в момента има около 7 000 бежанци.

„Директорът на Държавната агенция по бежанците още на 1 юли е информирал министър-председателя Пламен Орешарски  и  министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев за голямото увеличение на бежанския поток, за липсата на сграден фонд, за необходимостта от финансиране. Ако не  бяхме изгубили времето от месец май до месец септември, сега нещата щяха да изглеждат коренно различно”, категоричен бе Цветанов.

Той изрази притеснение от липсата на диалог с местната власт. „Всички сме убедени, че за решаването на този проблем трябва да има солидарност от  всички 264 общини. Но не може да се спускат административни решения на кметовете, без да е ясно дали ще има осигурен по-голям бюджет, охрана, персонал”, изтъкна Цветанов. По думите му няма адекватно действие от страна на правителството за увеличаване на административния персонал на Агенцията по бежанците и решението от миналата сряда за увеличаване на персонала й е „ изключително закъсняло”.

Цветан Цветанов  отбеляза и  факта, че не се обръща внимание на профила на влизащите бежанци, което  ни „лишава от възможността да ползваме капацитета на тези хора”. В Германия например бежанският поток е стъпка към осигуряване на повече работна сила, посочи той и допълни, че между бежанците, дошли в странта ни, има лекари, които могат да поемат прегледите на останалите. „Така ще им осигурим заетост, а от друга страна бежанците ще получат здравната помощ, от която се нуждаят. Ето това е липса на политика да се ползват възможностите, които бежанската вълна предлага”, подчерта Цветанов.

Според Цветанов правителството трябва да поиска вот на доверие по секторната политика с бежанците, за да може в този дебат да се търси решение на проблема.

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...