Акценти
Начало / Култура / Цветан Антов участва в представянето на алманах за българския баскетбол в София

Цветан Антов участва в представянето на алманах за българския баскетбол в София

Цветан Антов

Представянето на алманаха в два тома „Баскетболът – игра на личностите“ събра в Музея на спорта в столицата редица именити български баскетболисти, треньори и деятели, между които и Цветан Антов, треньор на баскетболния „Спартак Плевен“, информират от пресцентъра на АБВ. Книгата бе представена от своите автори – журналистите Михаил Делев, Лилия Янкова и Хари Латифян, Любомир Нешев и Иван Вълчанов.

Авторите обясниха, че в основата на алманаха, резултат на повече от две години труд, стоят 26 истории, събрани с помощта на покойната журналистка Надежда Богданова. Огромен труд е положен, за да се извади и подробна статистика от архивите на „Народен спорт“. Българската федерация използва случая, за да награди за заслуги и легендата на българския баскетбол Цвятко Барчовски.

На събитието присъстват много от легендите от златните години на женския баскетбол у нас, бивши национални състезатели и ръководители на този спорт. Единственият представител на по-младото поколение на събитието е Тодор Стойков, а баскетболистът и кандидат за евродепутат от листата на АБВ Цветан Антов е там като единствен от треньорите в Националната баскетболна лига. Той коментира, че събирането на историята на българския баскетбол в алманах е прекрасна идея.

Самият Антов е съдействал за събирането на архиви за този спорт от Плевен. „В последно време този спорт е поставен встрани. Това обаче може би се дължи на нивото на самия спорт в България в момента. Младите трябва да знаят историята, защото като знаеш историята, имаш и бъдеще“, коментира баскетболистът. И допълни, че за него е удоволствие да срещне на представянето много свои предшественици в своя спорт – „ние сме от една кръвна група и говорим на един език“, каза още спортистът.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...