Акценти
Начало / Култура / Художникът Кънчо Кънчев е носителят на наградата „Св. Пимен Зографски“ за 2022 г.

Художникът Кънчо Кънчев е носителят на наградата „Св. Пимен Зографски“ за 2022 г.

Доайенът на плевенските художници Кънчо Кънчев е носител на тазгодишната награда за творчески постижения „Св. Пимен Зографски“. Той беше определен да получи отличието след гласуване от всички присъстващи на церемонията по откриването на Есенния салон художници – членове на Плевенското дружество.

В началото на събитието Кънчо Кънчев бе удостоен и с още едно отличие – Почетен плакет на Община Плевен, за цялостно творчество и преподавателска дейност. Наградите връчи кметът на Община Плевен Георг Спартански.
Кънчо Кънчев e роден през 1933 г. в гр. Плевен. Завършва Учителския институт „Лазар Станев” и работи като преподавател по рисуване. От 1974 г. редовно участва в регионални и общи изложби с графика и живопис. Прави самостоятелни изложби в Плевен през 1994, 1997, 2001, 2008 и 2009 години. Негови творби са притежание на галерии в Плевен, София, Перник, Добрич, Разград , както и галерии в Полша, Чехия, Словакия, Гърция, Белгия, Германия, Франция ,Република Северна Македония, Сърбия и Швейцария. Целият му жизнен път преминава в Плевен и в навечерието на своята 90-годишнина продължава да твори.ти в Плевен.
Тази година в Есенния салон участват 43 автори със 77 творби в различни жанрове и техники – масло, рисунка, графика, пластика, стъкло, иконопис.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...