Акценти
Начало / Последни новини / Христинка Илиева: Нора показа характер на боец и преодоля стреса от първото си голямо състезание навън

Христинка Илиева: Нора показа характер на боец и преодоля стреса от първото си голямо състезание навън

С бронзов медал от 14-то Първенство на страните от Европейския съюз се завърна плевенската шахматистка  Нора Рашева.  Ненавършилата все още 8 години състезателка на СКШ „Плевен ХХІ” беше в конкуренцията на общо 14 състезатели- 8 момичета и 6 момчета. От 6 до 14 август те играха 9 кръга в общ турнир, с отделно класиране за момчета до 8г. и за момичета до 8 г.

В стартовия лист Нора е с номер 2 по ЕЛО. „Очакванията ми бяха Нора да се бори за тройката в генералното класиране и да бъде фаворитка при момичетата, но се оказа доста трудно”, сподели мс Христинка Илиева, треньор на Нора и ръководител на българския отбор. Нора започва силно турнира с победа  над срещу състезателката на Германия Енглерт Лин. Но за втория кръг жребият изправя нашето момиче сред сериозно изпитание. На дъската срещу нея застава представителят на Полша Блажей Грот, който впоследствие убедително печели първенството с впечатляващите 8,5 от 9 възможни точки! „Нора загуби този двубой и това разколеба играта й. Последваха още две загубени партии и Нора загуби типичната за нея увереност в играта”, разказа Христинка Илиева.

Като опитен треньор тя знае, че на тази възраст децата често допускат грешки в партиите си и постоянно стават обрати в оценката на позициите. Крехката детска психика трудно се справя със загубата, особено в последователни партии. „Нора трябваше да преодолее негативния резултат от 1 точка след първите 4 партии,  да покаже характер на боец и тя успя. В следващите 4 кръга натрупа 3 точки”, все още се вълнува Христинка Илиева, докато разказва за състезанието. В последния кръг нашето момиче излиза срещу полякинята Виктория Смиетанска, която вече си е подсигурила първото място при момичетата. Партията завърши реми и така Нора финишира с 4,5 т., с равни точки с още две момичета. Получава се дележ на 2-4 място и  допълнителните показатели отреждат на Нора Рашева бронзовото отличие. нора рашева христинка илиева

„Това беше първо международно участие за нашата състезателка зад граница. Надявам се Нора да е натрупала необходимия й международен опит, а спечеленият медал да й даде повече самочувствие занапред. Най-хубавото е, че след този турнир Нора стана още по-амбицирана и ще се готви упорито за Световното първенство от 18 до 31 октомври в Батуми, Грузия”, каза треньорката на малката шахматистка, която на 5 септември ще навърши 8 г. и ще бъде във втори клас на Езиковата гимназия в Плевен.

В Грузия тя ще се изправи срещу 100 момичета в нейната възрастова група и то в държава, която се слави с най-силната женска школа в света.

Христинка Илиева се въздържа да дава прогнози. „Готвим се на максимум и ще направим всичко възможно Нора да се покаже с най-добрата си игра. Шампионатът ще е много труден и заради това, че ще се проведе в 11 кръга, докато в България най-дългите състезания се провеждат в 7 или 9 кръга”, каза тя.

Като всеки треньор Христинка Илиева има амбиция, и тя е да подготви състезател, който да надмине личния й успех – четвърто място на Световното първенство в Австрия за момичета до 16 г. Постигнала го е през 1987 г. с треньор плевенския гросмайстор Никола Спиридонов. „Досега , за 15-годишната ми треньорска практика, най-добро постижение съм имала със Сандра Трифонова, която на Световното първенство във Франция през 2005 г. се класира на 20 място от 124 състезатели с много добър резултат – 7 от 11 възможни точки”, обясни треньорката.

Да й пожелаем с Нора да постигнат и задминат тази цел.

Талантливата малка шахматистка и треньорката й са поканени да участват в редовната седмична оперативка в Община Плевен в понеделник. Вече стана традиция кметът Георг Спартански да кани плевенски деца, които са се представили успешно в различни  области. 

български отбор шахмат

14-то първенство на ЕС събра 85 състезатели от 14 страни в 4 възрастови групи – до 8, 10, 12 и 14 г. Всяка страна е с по един представител във възраст, спечелил квота като държавен шампион. В шампионата участват и други шахматисти срещу заплащане, които се водят допълнителни участници. С по два златни медала завършиха Румъния, Полша и Словакия, България и Унгария – по един. Златният медал за България печели Деян Самуил Костов – държавен шампион до 10г. от шампионата в Плевен. Всички партии се предават на живо. Проведени са два сеанса на едновременна игра с известен чешки международен майстор, както и шампионат по блиц, в който 14-годишният Стилиян Нановски (СКШ „Плевен ХХІ”) се представи най-добре от българите, като финишира със 7 от 11 възможни точки, 6-ти в крайното класиране и втора награда при юношите. Във всеки кръг организаторите присъждат специални награди за най-красива партия – по една награда във всяка възрастова група, което допълнително мотивира състезателите. Всички деца са получили тениски с логото на турнира, а ръководителите на делегациите – оригинални чаши с логото на турнира. Наградата за победителите е лаптоп, заелите 2-3 място- шахматен часовник, класиралите се на 4-6 място – сувенири, а всички останали – оригинални дървени медали с логото на турнира.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...