Акценти
Начало / Култура / Хор „Звъника” спечели сърцата на публиката на събора „От Тимок до Вита”

Хор „Звъника” спечели сърцата на публиката на събора „От Тимок до Вита”

Децата от Смесен хор „Звъника” – Плевен, с художествен ръководител Ваня Делийска бяха специални гости на традиционния фолклорен събор „От Тимок до Вита”, който за 36-ти път се проведе в село Черни Вит. С изпълненията си плевенските деца спечелиха сърцата на публиката и заслужиха дълги аплодисменти. Фолклорният събор се проведе на 27 и 28 август. Събитието бе организирано от Община Тетевен, Кметство Черни Вит и НЧ „Христо Смирненски 1925г.” – с. Черни Вит.

Тържественото откриването се състоя в събота на сцената в центъра на селото, а началото даде кметът на община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева, в присъствието на кмета на Черни Вит Цветослава Христова и председателят на Общински съвет – Тетевен, Мария Стойчева. Сред присъстващите бе и кметът на с. Дивчовото Стоян Стоянов.

Участие взеха около 80 фолклорни състава, групи за народни обичаи и инструменталисти.  Всички групи и индивидуални участници получиха грамоти и сувенири. Участниците и присъстващите имаха възможността да вкусят от агнешката курбан и боб чорба, както и да посетят традиционната изложба. Празникът привлече множество посетители и гости на китното село, които можеха да се порадват на пъстротата, танците и песните, част от богатата културна програма.

Събора е създаден през 1980г. от НЧ „Христо Смирненски“ и ОУ „Георги Бенковски“, кметство Черни Вит, а негов основател е народният ни певец и майстор на песенния разказ Марин Иванов. В началото идеята е била да се представят групи и състави от селото, като през следващите години интересът към събитието нараства и участниците стават групи от цялата страна. Целта на събора е издирване, опазване, популяризиране и съхранение на фолклорното ни богатство.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...