Акценти
Начало / Култура / Хореографът Джейлян Демирев с награда „Златна муза”

Хореографът Джейлян Демирев с награда „Златна муза”

Джейлян Демирев – ръководител на клуб „Северняците” – Плевен, бивш главен художествен ръководител и хореограф  на Северняшки ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев” – Плевен, е удостоен с наградата „Златна муза” на Асоциацията на хореографите в България (АХБ). Той получава високо признание за съхраняване на първообраза на българското фолклорно танцово изкуство.

За трета поредна година АХБ връчи своите Годишни награди в областта на танцовото изкуство. Официалната церемония се състоя в Зала 3 на НДК в Международния ден на танца – 29 април. Призове в областта на танцовото изкуство бяха връчени в 11 категории.

В категорията за съхраняване на първообраза на българското фолклорно танцово изкуство плевенският хореограф се конкурира с още трима номинирани.

Джейлян Демирев е завършил Академията за музикално танцово и изобразително изкуство в Пловдив през 1991 г. Ръководил е самодейни танцови състави в градовете Плевен,  Левски, Павликени и др. Бивш главен художествен ръководител и хореограф  на “Северняшки ансамбъл за народни песни и танци Иван Вълев – Плевен”.

През 1991 г. започва преподавателска дейност и в други държави –Англия, Израел, Канада, Полша, Германия, Белгия, и др.

Получил е многобройни награди в България  и в чужбина, както и плакет и грамота от министъра на културата на Република България през 2007г.

От 2008г е и ръководител на Клуб “Северняците “ Плевен, на който се отдава всецяло. Клубът наброява над 300 човека на възраст от 6 до 68г. Изучават само автентични хора. На 24.05.2018г. клубът е изигра 65 автентични хорца на площада в Плевен по случай 10 г. от създаването на клуба и 55 г. от рождението на  Демирев. С този проект клубът кандидатства за включване в Книгата на Гинес за рекорд.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...