Начало / Общество / Хората от малките населени места в Плевенско са настроени евроскептично

Хората от малките населени места в Плевенско са настроени евроскептично

Хората от малките населени места в област Плевен са настроени евроскептично. Това сочат данни от проучване, съобщи ръководителят на Сдружение „Плевенски обществен фонд – читалища“ Даниела Димитрова по време на семинар за журналисти от Плевен, Ловеч, Велико Търново и Търговище. Мероприятието бе организирано от представителството на Европейската комисия и се състоя на 27 ноември във Велико Търново.
„Ние уловихме една трайна тенденция, която показва, че колкото по-малко е населеното място, толкова по-високо е недоверието и евроскептицизмът. Плевен е област, в която регионалните медии вече променят формата си. Две от големите медии станаха електронни. Липсата на печатни издания на територията на малките населени места се оказва фатално за информираността на гражданите. Там намираме и причината за това скептично отношение към европейските институции и политики”, посочи в доклада си Даниела Димитрова.
Данните от проучването показват още, че гражданите на малките населени места предпочитат вестниците. Другият основен канал на информация е телевизията, но изследването сочи, че 82% от участниците в проучването не чуват евроинформация – т.е. те или не я разбират, или предпочитат да не възприемат информация, която е неразбираема за тях. 66% от тях смятат, че националните телевизии предоставят манипулативна информация по отношение на Европейския съюз.
„Хората от малките населени места се доверяват на авторитети, които познават, т.е. те повече се доверяват на кмета, ако е техен любимец, отколкото на медиите”, обобщи още Димитрова. Тя посочи, че тези проучвания са важни, за да се знае как да се предоставя информацията на хората, за да им бъде полезна. Именно затова ще се работи в посока на разпространяване на информационни материали на хартиен носител, макар че това е крачка назад.
Проучването е показало още, че младите не се интересуват от евротемите, не желаят да разговарят за тях и прекарват времето си основно в социалните мрежи. „Това са хора между 16 и 19 години, които са бъдещето на страната ни. Именно затова ще търсим пътища към тях, за да бъдем полезни и да изпълним мисията си така, както я разбираме”, допълни Даниела Димитрова.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...