Акценти
Начало / Политика / Хората на Кунева искат фонд за борба с енергийната бедност

Хората на Кунева искат фонд за борба с енергийната бедност

За да бъде решен въпросът с енергийната бедност в България и високите сметки за ток, е необходимо създаването на фонд за борба с енергийната бедност. За това призова на пресконференция днес  енергийният експерт на „Движение България на гражданите“ Валентин Стоянов.По думите му в България енергийно бедни са около 30 процента от хората, а само една четвърт от тях са обхванати от програмите за подпомагане. Стоянов посочи като възможни източници на финансиране на фонда въвеждането на минимална такса от 0.1 % върху всички сделки с електроененргия, от което годишно могат да се набавят между 34 и 35 млн. лева. Друг източник може да е такса от 0.1 % върху производителите на дългосрочни договори, каквито са тези на зелена енергия и двата ТЕЦ-а в Южна България.Идеята за фонда ще бъде тепърва предложена за обсъждане в рамките на Реформаторския блок и новософромирания към него Граждански съвет, уточниха от Движението.

От „Движение България на гражданите” коментираха на пресконференция денс Бюджет 2014, който, според тях, „ще бъде една авантюра и няма да е в състояние да гарантира необходимите реформи в здравеопазването, пенсионната система и икономиката”. Според финансистът Бисер Манолов от „Движение България на гражданите“ в новия бюджет ще се мултиплицират грешките на бюджет 2013.“Бюджетът трябва да бъде балансиран, без допълнителни дефицити, каквито хронично виждаме“, казва още Манолов и прогнозира поредно сериозно увеличаване на държавния дълг. Той е категоричен, че публичните разходи ерозират.

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...