Акценти
Начало / Общество / Хиляди плевенчани се организираха да почистят

Хиляди плевенчани се организираха да почистят

При сериозна активност от страна на институции и граждани се случва днешното почистване в Плевен. До края на работния ден вчера от Община Плевен чували и ръкавици са взели 3 868 човека, други 1 260 жители на селата в общината също са се запасили с така необходимите артикули, съобщи главният еколог в местната администрация Павлина Тодорова.

По нейните данни, 1 835 души са излезли още в 9.00 часа тази сутрин, а до разкритите на няколко места допълнителни пунктове за раздаване на ръкавици и чували в града само до 10.30 часа са отишли още над 150 души. Първи са се „раздвижили” плевенчани, които почистват в жк „Мара Денчева”, като се забелязва, че активното включване в кампанията става по различно време в кварталите.

Извозването на събраните отпадъци по план започва по обяд, но Павлина Тодорова каза, че то на практика вече е факт още от сутринта. Така например заявилите чистене покрай ОАПС и жп гарата работещи в Регионалната здравна инспекция още към 9.30 са се обадили, че им трябва транспорт за отпадъците и за по-малко от час са направени четири курса. От фирма „А.С.А. България” пък още от 9.00 часа са били на Бала баир, където е заявено активно участие от кмета на Буковлък и жителите за почистване на района. Колко тона боклуци са събрали плевенчани ще стане окончателно ясно до дни, тъй като фирмите “А.С.А. България”, “Астон Сервиз”, “Паркстрой” и “Чистота” първо трябва да съберат отпадъците и да ги извозят до сметището в Буковлък, където ще стане и претеглянето с електронния кантар.

На централни площад се събраха и тийнейджъри от Младежкия градски парламент в Плевен и техни връстници от Младежката организация на БЧК. Те се разделиха на три лъча и потеглиха към 9-ти квартал и стадион „Белите орли”, по централната пешеходна зона към жп гарата и към парк Кайлъка. Митко Башинов уточни, че за втора поредна година се борят да направят голямо почистване, но истината е, че трябва да пазим чисто всеки ден. С помощта на малките ученици от НУИ „Панайот Пипков“ и доброволци те са направили плакат като идеята е, че и най-малките могат да направят нещо голямо.

Прокурори и служители от Окръжна и Районна прокуратура Плевен подкрепиха също кампанията „Да изчистим България за един ден!”. Те смениха тогите с анцузи и маратонки и почистиха района около блокове 222 и 223 в жк „Дружба”. Включилите се 30 прокурори и служители изразиха и надеждата да пазим нашата България чиста и красива и това да бъде ежедневие за всички нас.

23-ма служители на плевенското Държавно горско стопанство разчистиха пък местността Чешмата в землището на Червен бряг. С дружни усилия събраха 27 чувала боклуци и 2 куб. м органични отпадъци.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...