Акценти
Начало / Крими / Хванаха иманяри, извършили незаконни разкопки в село Гиген

Хванаха иманяри, извършили незаконни разкопки в село Гиген

На 6 декември 2016 година около 11,45 часа е проведена специализирана операция  от служители на РУ – Гулянци по линия „Културно-исторически ценности“. При проверка в село Гиген, в частно дворно място на територията на археологически резерват „Улпия ескус“ са заловени в момент на извършване на незаконна изкопна дейност и търсене на археологически обекти трима местни жители – 52-годишен и двама 51-годишни, информират от пресцентъра на МВР-Плевен.  При огледа на  местопроизшествието са установени метал детектор, с прикачени слушалки към него, две прави лопати с дървена дръжка, две криви лопати с дървени дръжки, 9 метални предмета с неправилна форма, покрити с пръст и 6 късчета от стъкло с неправилна форма.

При последвалото претърсване в дома на 52-годишния в село Гиген са намерени 11 метални къса с кръгла форма, 6 метални пръстени, 6 метални халки, 21 метални части, с неправилна форма и различни размери и фибула с културно-историческа стойност.

Тримата мъже са задържани за срок до 24 часа. Назначени са експертизи за изясняване на археологическата стойност и материалната ценност на иззетите предмети.

Уведомен е окръжен прокурор при ОП – Плевен. Образувано е досъдебно производство за извършени престъпления по чл. 277 „а“, ал. 1 и чл. 278, ал. 1 от НК. Продължава работа разследващ полицай.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...