Акценти
Начало / Общество / Хайдушки игри за ловкост и чеверме си спретнаха край Тодорово от Национално дружество „Традиция”

Хайдушки игри за ловкост и чеверме си спретнаха край Тодорово от Национално дружество „Традиция”

хайдути

Живата картина „Създаване на хайдушка чета” се състоя вчера край местността „Горуните” край село Тодорово. Историческото събитие беше пресъздадено от Национално дружество „Традиция” – Плевен, като участниците бяха на възраст от 7 до 56 г., облечени в автентични носии. В действията те използваха и характерни за онова време оръжия – огнестрелни и хладни. Участниците в представлението разиграха хайдушки игри за ловкост, а в по-късните часове приготвиха хайдушко чеверме.

чеверме

Инициативата е в памет на знайните и незнайни българи, загинали в петвековното турско робство. „Въпреки липсата на свобода и подтисничеството хората в онези времена са запазвали идентичността си и са създавали въоръжени чети, като по този начин са поддържали съпротивително движение в родината ни. Днес, в това бездуховно време, трябва да се припомнят подобни факти, за да знаем кои сме и какъв славен народ сме били”, сподели за Милем Първанов, един от участниците във възстановката.

 

хайдути

Идеята на създателите на подобни мероприятия да се утвърдят като традиция и да бъдат крачка към съхраняването на българщината. Организатори на живата картина са кметствата в селата Тодорово и Брестовец и Национално дружество „Традиция” – Плевен.

хайдути

 

 

хайдути

 

хайдути

 

 

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...