Начало / Култура / Фотоизложба „Самолетостроенето в България“ ще бъде представена в Плевен

Фотоизложба „Самолетостроенето в България“ ще бъде представена в Плевен

В годината на 150-годишния юбилей на Българска академия на науките Регнален академичен център – Плевен е съорганизатор на поредица от научни и културни събития на територията на град Плевен.

По покана на Българското астронавтическо дружество – клон Пловдив, РАЦ – Плевен съдейства за планирането и осъществяването на документална фотоизложба „Самолетостроенето в България“. Събитието се организира по повод 1 ноември – Деня на народните будители, и се провежда под патронажа на Община Плевен с любезното домакинство на Регионалния исторически музей –Плевен. Останалите съорганизатори са: Музеят на фотографията и съвременните визуални изкуства – гр. Казанлък и Факултет „Авационен“ на НВУ „Васил Левски“.

Експозицията включва уникални фотоси от богатата история на самолетостроенето в България. Изложбата е много актуална както с богатата сбирка от важни и малко известни документи от служебните архиви и личните архивни фондове, така и с многото фотоматериали. Всичките, над 70 на брой фотоси, са предварително селектирани и тематично подредени.

Експозицията проследява в документални снимки развитието на  самолетостроенето в България, което е едно от големите индустриални предизвикателства през 20-и век. В България са разкрити три самолетни фабрики – Държавната аеропланна работилница – ДАР, в София, Държавната самолетна фабрика – Казанлък и  Държавната самолетна фабрика –Ловеч.

Фотокопията на снимки, в голямата си част – предоставени от българската Военна академия „Г. С. Раковски“, са подбрани  и предварително проучени от полковник (о.р.) проф. Димитър Недялков. Ползвани са и копия на архивни изображения, собственост на колекционери и наследници на казанлъшките военни Петя Големанова, Румелия Христова и Лилия Димитрова.

Официално откриване ще се състои на тържествена церемония на 1 ноември 2019 г., от 16:30 часа, в  Регионалния исторически музей – Плевен, от и.д. Кмета на Общината – г-н Милен Яков.

Събитието съвпада с честванията на 1 ноември – Деня на народните будители, и е част от празничната програма на града.

Откриването на художествено-документалната изложба в навечерието на общобългарския духовен празник ще позволи на посетителите да се докоснат до знакови експонати от фонда на Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства гр. Казанлък и Музея на авиацията, филиал на НВИМ.

Уникалната експозиция ще привлече както широката общественост, представителите на академичната, студентската и ученическата общности, така и военнослужещите от Факултет „Авационен“ на НВУ „Васил Левски“ и Военновъздушната учебна база „Георги Бенковски. Тя е признание за значението и мястото на самолетостроенето в България, за родните самолетостроителни фабрики, произвеждали стотици самолети, за българските летци и техния принос в световната авиация и космонавтиката. Изложбата има за цел да популяризира новооткриващото се от януари 2020 г. Висше военновъздушно училище в гр. Долна Митрополия.

Експозицията ще може бъде видяна от 1.11. до 17.11.2019 г. в РИМ – Плевен.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...