Акценти
Начало / Общество / Фонд „Читалища” заряза свой проект в Буковлък заради финансови апетити на ромска организация

Фонд „Читалища” заряза свой проект в Буковлък заради финансови апетити на ромска организация

<

Сдружение „Плевенки обществен фонд  – Читалища” се отказа от изпълнението на спечелен свой проект в село Буковлък, заради нездрави финансови апетити на ромската организация „Романодром”, информира на пресконференция Даниела Димитрова, директор на Фонда. Ромската организация само формално е водещ партньор по проекта, а реалният автор е Фондът, уточни тя. Проектът е насочен към децата от подготвителната група на местната детска градина. Целта е да се работи с тях една година, предимно в сферата на изкуствата, за да се подпомогне подготовката им за първи клас.

След като проектът е спечелен и е подписан договорът, от Фонда вземат решението да се оттеглят. Мотивите са некоректното отношение на ромската организация. „Издирвахме няколко пъти председателя на организацията, за да решим чисто административни въпроси, но не го открихме. Усетихме и недоверие към нас”, коментира Димитрова. Тя допълни, че освен това се съмнява в капацитета на една организация, която няма офис, няма техника, подготвени специалисти и нужните познания, за да работи по европейски проекти. „Предпочитаме да се оттеглим още в началото на проекта, за да не възникват допълнителни проблеми в последствие. Давам си сметка, че вероятно ще бъдем упрекнати от ромската организация „Романодром”, както и от ромски лидери,  но за да работи по европейски проекти, една организация трябва да има висок капацитет”, подчерта Димитрова.

По нейно мнение проектът изобщо няма да бъде стартиран на този етап от ромската организация. Тя заяви, че ще потърси друг партньор по проекта и ще се опита да кандидатства отново с него, тъй като децата в Буковлък заслужават да участват в предвидените проектни дейности.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...