Начало / На фокус / Фондация „Родова памет” ще награждава изявени учители

Фондация „Родова памет” ще награждава изявени учители

Наградите ще имат сериозно финансово изражение

Фондация „Родова памет” е инициатор на проект, чиято цел е да поощрява нововъведенията в образователния процес от учители в държавните училища в България и да разпространява техните идеи и истории.

Проектът „Тийчинг алфа” , в превод „Преподаване на поколение алфа”, е породен от всеобщото мнение, че образователната система в България не е на необходимото ниво и една от основните причини е голямата промяна в манталитета на учениците. „Вече на хоризонта се задава ново поколение, алфа, което скоро ще влезе в класните стаи и системата отново няма да е готова за него. За да намалим този риск, ние започваме да търсим учителите, които са осъзнали, че трябва да дават нещо ново на процеса с цел да постигат по-добри резултати”, обясни пред журналисти Петя Василева, управител на фондация „Родова памет”.

Според създателите на проекта, все повече намалява не само броят на учителите, но и на качествените учители. „Учителите не са мотивирани да прилагат нови методи, уроците минават скучно и вяло, което е повод за сериозно притеснение”, подчерта Петя Василева.

Проблемът се задълбочава и от това, че  образователното министерство и общините награждават заслужилите учители, но отличията са предимно морални. Затова проектът „Тийчинг алфа”, зад който застават млади хора с финансови възможности, ще търси изявени учители от държавни училища, които да стимулира материално.

На онлай платформа  на програмата www.teachingalpha.org  ще се правят номинации на учители, които имат иновативни практики, прилагат успешни методи на преподаване. Номинации могат да правят както ученици, така и техните родители, като разкажат защо смятат, че методите на номинирания от тях учител са различни, по-продуктивни и успешни.

Номинации ще се приемат до 24 май, а отличията ще бъдат връчени на 15 септември 2018 г.

„Идеята е учителите да усетят, че обществото признава усилията им и е готово да ги награди. От друга страна това е възможност да се споделят добрите практики. А номинациите ще дадат възможност да се отличат най-достойните от достойните”, каза Петя Василева.

Броят на наградите не е фиксиран. Екип ще обсъди номинациите, ще проведе интервю с най-ярките, за да определи носителите на наградите.

Тази година ще бъдат връчени първите отличия на проекта „Тийчинг алфа”, като идеята е отличията да са ежегодни.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...