Акценти
Начало / Общество / Фирми от Плевен и Пазарджик поемат ремонта на трите обекта по проект за развитие на туризма в Плевен

Фирми от Плевен и Пазарджик поемат ремонта на трите обекта по проект за развитие на туризма в Плевен

Две плевенски фирми и една от Пазарджик са одобрени да извършат предвидените ремонтни дейности на Панорамата, крепостта „Сторгозия” и мостът и паметникът на река Вит при село Ясен. Трите обекта са включени в Комплексния проект за развитие на устойчив туризъм в регион Плевен, който е на стойност 5 млн.047 хил.лв., от които близо 4 млн. 800 хил.лв. са безвъзмездна финансова помощ от Европейския фонд за регионално развитие и от републиканския бюджет.

Предвидените по проекта ремонтни дейности трябва да приключат до края на месец септември тази година  като по-голяма част от тях ще започнат в периода юни-юли, съобщи на пресконференция днес ръководителят на проекта Бранимир Мирчев.

Предвидените средства за реновиране на Панорама „Плевенска епопея 1877” са 1 млн. 782 хил. лв. За ремонтните дейности е сключен договор със „Стройпродукт” ЕООД – Плевен. Предстои подмяна на климатичната инсталация на Панорамата, ремонт на сградата за подобряване на енергийната ефективност, включително въвеждане на електронен контрол на осветлението. Ще бъде изграден панорамен асансьор към покривната площадка на Панорамата, която също ще бъде реновирана. Предвидено е също облагородяване на прилежащия терен с изграждане на външна тоалетна, ремонт на паркинга и други благоустройствени дейности.

В началото на месец юни трябва да започнат ремонтите дейности по късноантичната крепост „Сторгозия” , договор за които е подписан с „ТЕРМИКС ЕС” ООД – Пазарджик , на стойност 1 млн. 164 хил. лв. В проектните дейности е заложено облагородяване на зоната около крепостта с обособяване на зони за отдих, възстановяване на пешеходния подход към крепостта, изграждане на художествено осветление на обекта. По проекта са предвидени редица благоустройствени мероприятия, отнасящи се до парк Кайлъка, като възстановяване на детски площадки, на архитектурни елементи – перголи, ротонди, чешмички, перила на мостчета в парка, на площадка със съоръжения за  фитнес на открито.

За ремонт и реставрация на исторически мост и паметник на победата при село Ясен е подписан договор за изпълнение със „Сторгозия 2013” ДЗЗД –  Плевен за близо 575 хил. лв, като ремонтът и реставрацията ще започнат в началото на месец юни. Предвидено е да бъде обособена площадка за възстановки на историческите събития, обособяване на площадки за наблюдение, монтиране на художествено осветление на моста и на паметника, както и реставрация на самия паметник. Проектът включва и възстановяване на пешеходния маршрут от моста до паметника.

На 20 март е започнало и предвиденото обучение на персонала, работещ на атракциите и не притежаващ професионална квалификация „екскурзовод”. Продължителността на обучението е шест месеца.

Бранимир Мирчев съобщи още, че е сключен договор с фирмата, която ще изработи рекламните материали за обектите по проекта. За рекламиране на трите обекта ще бъдат изработени по 10 000 картички за всеки обект, заложено е също и организиране на исторически възстановки – „Един ден в римска Сторгозия” и „Освобождението на Плевен”.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...