Акценти
Начало / Култура / Филм за Плевенската епопея с премиера в Русия

Филм за Плевенската епопея с премиера в Русия

Филмът  „Плевен: Краят на войната. Началото на Европа”, създаден по съвместен проект на Община Плевен и „Файв стар медия груп”, беше показан премиерно в Русия. Прожекцията е била част от събитията, посветени на честването на 55-годишнината от установяването на партньорски отношения между Плевен и Ростов на Дон, съобщиха от Пресцентъра на Община Плевен. Филмът е завъртян в един от централните кинотеатри в руския град – „Киномакс – Победа”, и е събрал публика от различни възрасти.

Преди прожекцията кметът Георг Спартански е разказал за славните събития от Плевенската епопея отпреди 141 години, на които е посветен филмът, за съхранената в града ни и страната жива памет за тях, увековечена в стотици паметници, за подвига на руските воини, скрепил завинаги дружбата между нашите народи.

Наскоро филмът спечели наградата в категория „История и култура”, подкатегория „Документален филм”, в ХІV Международен тур филм фест „На източния бряг на Европа `2018” – Велико Търново. Режисьор и сценарист е Степан Поляков, главен оператор Момчил Александров, композитор е Валери Пастармаджиев, режисьор по монтажа е Цветелина Василева, изпълнителен продуцент – Вивиан Бояджиева. За създаването  на филма са съдействали представители на плевенски бизнес среди, както и Посолството на Руската Федерация в България.

Филмът „Плевен: Краят на войната. Началото на Европа” предстои да бъде показан по ростовска телевизия и в учебни заведения в града.

Плевенчани ще могат да гледат негова прожекция на 3 октомври по време на Дните на Москва.

Снимка: Пресцентър Община Плевен

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...