Акценти
Начало / Общество / Филмът „Като отворя очи” представят безплатно днес в Плевен

Филмът „Като отворя очи” представят безплатно днес в Плевен

Филмът финалист за наградата за кино „ЛУКС“ на Европейския парламент „Като отворя очи“ ще бъде показан днес от 19 часа в Кино Арена Панорама Мол в Плевен в партньорство между Информационното бюро на ЕП и Международния филмов фестивал София Филм Фест и в рамките на Филмовите дни ЛУКС 2016.

За да запазите места, ще можете да вземете до два безплатни пропуска предварително. В деня на събитието ще бъдат допускани зрители до изчерпване на местата.

Европейският парламент има удоволствието да представи филмовата награда „ЛУКС“, която тази година отбелязва 10-ата си годишнина: десетилетие на доближаване на кинематографската душа на Европа до гражданите. Филмовата награда „ЛУКС“ ще продължи да хвърля светлина върху истории и филми, които не са просто развлекателни – филми, които описват нашето търсене на отговори, търсенето на самоличност и утеха в трудни времена, които ни карат да осъзнаем собствените си реалности и реалностите на другите.

Режисьор на филма е Лейла Бузид. Във впечатляващия дебютен филм на Лейла Бузид À peine j’ouvre les yeux („Като отворя очи“) действието се развива няколко месеца преди Арабската пролет и проследява живота на едно младо момиче през лятото на 2010 г. „Отчетливо и при все това деликатно улавяща атмосферата на страх, насърчавана от диктатурата на президента Бен Али, тази умело направена драма насочва фокуса най-вече към безчетните форми на наблюдение, от похотливото до политическото“. („Variety“) С музиката на иракския музикант Хиам Алами „À peine j’ouvre les yeux“ може да се счита за „най-добрия досега художествен филми за Арабската пролет“. („Indiewire“)

По времето, когато наближава краят на правителството на Бен Али, своенравната осемнадесетгодишна Фара се присъединява към „Джуйма“, политически ангажирана рок група, против волята на родителите си, които се надяват тя да стане лекарка. Откривайки удоволствията на нощен Тунис, тя също така се сблъсква с опасностите на един режим, който наблюдава и прониква в нейното ежедневие.

Вход свободен!

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...