Акценти
Начало / Култура / Фестивал събира в Плевен майстори на китарата от 15 държави

Фестивал събира в Плевен майстори на китарата от 15 държави

Първи международен фестивал на китарата ще се проведе в Плевен от 25 до 30 ноември  Участие в него ще вземат 146 участници от 15 държави – България, Австрия, Гърция, Кипър, Маскедония, Полша, Румъния, Сърбия, Турция, Франция, Хърватска, Черна гора, Босна и Херцеговина, Швейцария. Това съобщиха на пресконференция днес организаторите от сдружение „Изкуството до мен” Николай Михайлов, Милена Грамова и Момчил Минков и техният партньор от читалище „Лик” – Катя Божикова.

Официалното откриване на фестивала е на 25 ноември от  19 часа в концертната зала „Божко Шойков” на НУИ „Панайот Пипков” – Плевен.

Участниците ще се състезават в три жанрови категории, като акцентът ще е върху класическата китара. Предвидили сме група за професионалисти, в която голямата награда ще е пофесионална лютиерска класическа китара на стойност 4 000 евро, обяви Николай Михайлов, преподавател в НУИ „Панйот Пипков” и ръководител на организационния екип на фестивала.

Общият награден фонд е на стойност 12 500 лева.

Съпътстващата програма на фестивала включва майсторски класове на Нено Мунитич – Хърватия, Ливиу Геургиеску – Румъния, Дарко Багески – Македония, Росен Балкански – София, Стела Динкова – Пловдив.

Предвидени са и четири фестивални вечери с концерти на професионални изпълнители – банда Дел Падре, Георги Василев – България, Зоран Анич – Сърбия, Боян Дойчев – България. Фестивалните концерти ще се проведат в концертната зала на НУИ „Панайот Пипков” с начало от 19 часа. Входът  е свободен.  Концертът на Дел Падре ще е на сцената на Драматичния театър, уточниха организаторите.

Там ще е и Гала концертът и награждаването на победителите във фестивала. Той ще е на 29 ноември от 19 часа.

Фестивалът се посвещава на 55 години от създаването на НУИ „Панайот Пипков”. Провежда се със съдействието  на множество дарители, участвали в благотворителни китарни вечери,  организирани от сдружение „Изкуството до мен”.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...