Акценти
Начало / Икономика / Фермери от областта показват продукцията си тази неделя на изложение в „Кайлъка”

Фермери от областта показват продукцията си тази неделя на изложение в „Кайлъка”

30 фермери от област Плевен и един от Добрич тази неделя ще се включат в изложение на селскостопанска продукция в парк „Кайлъка” в Плевен. Фермерското изложение е част от инициативите на Министерството на земеделието и храните в цялата страна за подкрепа на българските производители и българската продукция, които протичат под мотото „Подкрепяме българското”. Това стана ясно днес на пресконференция, в която участваха  Нора Стоева – директор на Областна дирекция „Земеделие“ – Плевен, Таско Ганчев – главен директор на Главна дирекция „Аграрно развитие“, Надежда Петкова – главен експерт в Главна дирекция „Аграрно развитие”.

Шатрите на изложителите ще бъдат построени в „Кайлъка” в района пред Бригадирската поляна. Ще бъдат показани мед и пчелни продукти, мляко и млечни продукти, зеленчуци, плодове, биволски месни продукти, яйца от японски пъдпъдъци, хляб и хлебни продукти. Стоките ще могат да се дегустират, а който желае и да си купи.

Изложението ще бъде открито в 12 часа в неделя, 18 септември, и ще продължи до 18 часа.

В съпътстващата програма са включени изпълнения на децата от специализираната паралелка в СУ „Св.св. Кирил и Методий”, на танцов клуб „Комудара”, а ученици от Гимназията по ресторантьорство в Плевен ще демонстрират майсторството си по карвинг – изкуство за художествено изрязване на плодове и зеленчуци.

В същия ден от 10 часа в Областна администрация в Плевен ще се състои Кръгла маса на тема „Подкрепяме българското”, в която ще участват зам.-министъра на земеделието Свилен Костов, Николай Маринов – директор на главна дирекция в земеделското министерство, областният управител Ралица Добрева, която лично е подкрепила организацията на изложението.

Интересът към инициативата е голям, сподели Нора Стоева. Според нея с това изложение може да се постави началото на редовно провеждане на фермерски пазари в Плевен. Тя сподели, че в областта продължава да се задържа високото ниво на производство на дини и пъпеши, но за съжаление все повече са пустеещите овощни градини.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...