Акценти
Начало / Образование / Факултет „Авиационен” отвори Информационен център за кандидат-курсанти

Факултет „Авиационен” отвори Информационен център за кандидат-курсанти

факултет Авиационен

Във военен клуб – Плевен днес беше открит Информационен център за кандидат – курсантска и кандидат-студентска кампания на НВУ „Васил Левски” – Велко Търново.  Такъв информационен център се открива за първи път в Плевен и е по инициатива на ръководството на факултет „Авиационен”.

Центърът ще работи всеки делничен ден от 8 до 12 часа. и от 13.30  до 16 часа  в периода от 17 март до 25 април. В него ще могат да се подават заявления за участие в предварителните изпити на НВУ „Васил Левски”, които са по математика, география и история, тестове по английски език, френски и немски. Таксата за явяване на първи изпит е 30 лв., а за всеки следващ – 20 лв. Кандидат-курсантите и кандидат-студентите могат да участват в класирането и с резултати от успешно положени зрелостни изпити от 2008 г. насам.

Пред журналисти днес зам.-деканът на факултет „Авиационен” –  полк. доц. Георги Станчев, представи специалностите, за които факултетът ще има прием  за учебната 2014/2015 г. За специалностите за курсанти ще се приемат общо 40 кандидати. За летец-пилот местата са 10, за щурман-управление на въздушното движение – 8, които са с 5 повече от миналата година, а за специалността навигационни, комуникационни и информационни системи местата са 6. За първи път от пет години насам ще има прием на курсанти и по специалността авиационно въоръжение, обясни полк. Панчев. Завършилите тези военни специализации придобиват и бакалавърска степен по гражданска специалност

Във факултета се приемат студенти за обучение и по три граждански специалности – авиационна техника и технология, електроника и автоматика, информационна и управляваща техника. Общо за трите специалности местата са 35 за редовно обучение и толкова за задочно обучение.

До 80%  от завършилите военните и гражданските специалности на факултет „Авиацинен” след това намират реализация, изтъкна полк. Станчев.

Във открития денс Информационен център военни специалисти от състава на Факултет „Авиационен” ще дават информация във връзка с провеждането на предварителни изпити за кандидатстване в НВУ „Васил Левски” и за условията за прием на курсанти и студенти в НВУ „Васил Левски” през 2014 г.

кандидат-курсант

Първият кандидат, който днес посети Информационния център и присъства на представянето на факултет „Авиационен”, беше Георги Петков от Плевен. Той е завършил средното си образование в Чехия, но се е насочил към специалностите на факултет „Авиационен” заради възможностите, които разкриват след завършването им. Върнах се в България и от носталгия, и заради желанието си да работя след това за страната, обясни младият мъж.

 

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...