Акценти
Начало / Общество / Учредиха гражданска структура „Инициатива за модерен Плевен”

Учредиха гражданска структура „Инициатива за модерен Плевен”

Представители на неправителствени организации, предприемачи и граждани участваха в учредителния форум на гражданска структура „Инициатива за модерен Плевен”, който се проведе в късния следобет в петък в салона на читалище „Съгласие”. Новата гражданска структура е част от гражданското непартийно движение Инициатива „Модерна България”, което вече обединява повече от 50 автентични граждански организации от различни региони на страната. Във форума участваха представители на Гражданската мрежа за модерна политика – Борислав Цеков, политологът Емил Георгиев, юристът Здравка Кръстева, както и проф. Владимир Чуков от Сдружение „Регион” и Михаил Шишков от Независимия съюз на потребителите в България, които са част Инициатива „Модерна България”.

Инициатива „Модерна България” е нов за България граждански проект, автентично гражданско движение, което няма за цел да става партия, но си поставя чисто политически цели – граждански контрол върху властта, заяви в началото на срещата Борислав Цеков. Основният проблем на държавата – каза той, – е, че моделът на управление не е добър и в него липсва сериозен граждански контрол върху властта. „Гражданският контрол и гражданското участие в общинските съвети и парламента са ключът към разбиване на този порочен модел  на партокрация и на бюрокрация в държавата”, подчерта Борислав Цеков и даде за пример проблемът с АЕЦ Белене как при липса на ясен обществен контрол и  липса на сериозни, задълбочени обществени обсъждания, няколко поредни правителства вземат разнопосочни решения, които в крайна сметка са вредни за държавата, тъй като „потъват пари, потъват икономически очаквания, потъват надежди”.

Учредителите на новия проект отделят три важни акцента, върху които трябва да се гради новото управление на страната – граждански контрол на властта, доходи и нови работни места. „Това трябва да са стълбовете, на които се крепи всяка политика и всяко управление. На тези три акцента трябва да се дават отговори и не с клишетата на годините, а с реформаторски идеи и иновативни решения”, подчерта Борислав Цеков.

Една от първите стъпки на Инициатива „Модерен Плевен” ще бъде внасянето на проект за общинска наредба за прозрачност на разходите на аминистрацията чрез създаване на интернет сайт с информация за всички договори и разходи на Община Плевен. Гражданската структура обявява и друга инициатива „Почисти Плевен” в рамките на националната акция „Почисти България” на 12 май.

На снимката: Емил Георгиев, Борислав Цеков, Михаил Шишков /от ляво надясно/

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...