Акценти
Начало / Култура / Учител представи книга за Плевенския край през погледа на чужди пътешественици

Учител представи книга за Плевенския край през погледа на чужди пътешественици

20-годишният труд на плевенчанина Деян Белчев бе представен тази вечер в Регионална библиотека „Христо Смирненски“ – Плевен. Неговата книга „Плевенският край през погледа на чужди пътешественици (XIV-XIX век)“ представя историята на нашия край чрез запазени пътеписи на преминаващи чужденци. Авторът сподели, че е събирал толкова дълго материалите за книгата, тъй като това не е било единственото му занимание. Пътеписи от над 30 автора за над 50 селища включва неговият труд. Белчев обясни, че до 19 век пътешествениците са възприемали страната ни като екзотично място, с екзотични личности, които имат мизерно съществуване. След това столетие, обаче, картина рязко се сменя и според записаното, хората започват да живеят в по-големи и хубави къщи и дори начинът им на хранене се променя.

книга Деян Белчев
Най-старият пътепис, включен в книгата, е този на Ханс Шилтбергер, писан през 1396 година и разказващ за Никополската битка. Белчев поясни, че са включени и пътеписи от десетки австрийски, унгарски и немски пътешественици.
Излязлото от печат произведение през април т.г. бе представено от Петко Дилков, председател на Дружество „Краезнание“, в което членува и самият Белчев. Авторът на книгата е плевенски учител, който е автор и съавтор на 7 книги, предназначени за обучение в училище или свързани с историята на Плевенския край. Член е и на Съюза на учените в България – клон Плевен.

книга Деян Белчев

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...