Начало / Любопитно / Учител и сладкар преди 96 години  патентоват сладоледа „Ескимо”

Учител и сладкар преди 96 години  патентоват сладоледа „Ескимо”

На 24 януари 1922 г. учителят Кристиан Нелсън и сладкарят Ръсел Стоувър патентоват в САЩ сладоледа „Ескимо”. В историята обаче остава Кристиан Нелсън, който получава прозвището Кралят на сладоледа.

Той е роден в Дания през 1893 г. в голямо семейство със седем деца. Родителите му се преселват в САЩ, за да търсят по-добър живот за децата си. Установяват се в градче в щата Айова. Бащата отваря магазинче за сладки и бонбони. Кристиан е учител в местното училище и в свободното си време помага в магазина.

Един ден, докато стоял зад тезгяха, вниманието му привлякло момченце, което дълго не могло да избере какво да си купи – сладолед или шоколад, защото паричките му стигали само за едното. Нелсън дълго мислил как да обвие сладолед с шоколад, докато му хрумнало да използва какаово масло. Кръстил десерта си  I Scream и скоро той се превърнал хит сред местните. Годината е 1920-та.

Година по-късно подписва споразумение със сладкаря Ръсел Стоувър за масово производство на лакомството под името „Ескимо пай”. През първата година Америка буквално „полудява” за сладоледа, а Нелсън печели от идеята си по 2000 долара на ден!

Днес това е един от най-обичаните сладоледи в целия свят.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...