Начало / Образование / Учители от НУ „Отец Паисий” представиха за първи път стратегия за насърчаване на четенето

Учители от НУ „Отец Паисий” представиха за първи път стратегия за насърчаване на четенето

НУ Отец Паисий

Методическа работна среща с начални учители от Плевенска област се проведе на 16 април в НУ „Отец Паисий“. Темата на срещата бе „Насърчаване на четенето и грамотността на учениците в начален етап чрез стратегии и техники на Програмата за развитие на критичното мислене чрез четене и писане“.

В рамките на срещата учителите наблюдаваха урок по Български език и литература /извънкласно четене/ във II б клас. Учениците работиха с непознат текст „Поучителни бонбони“ от Джани Родари.

Методическата разработка на урока е на главния учител Радка Топалска и екип по стратегията „Таблица на предвижданията“. Използвани бяха методите на решение на проблемна задача, групова работа, анкета, дискусия и визуализация. Стратегията се представя за пръв път и предвижда разделяне на текста на произведението на 3 части и последователното му четене. На всяко спиране учениците предвиждат какво ще се случи в следващата част и правят анализ, разсъждения, подчертават опорни думи, които доказват техните предположения, изхождайки от личния си житейски опит, преживявания и така учениците превръщат новите знания в собствени.

Работната среща продължи със споделяне на добри практики по темата и презентация „Който чете се справя по-добре!“ на Елисавета Сергеева, ст. експерт по начално образование.

Отец Паисий Плевен

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...