Акценти
Начало / Общество / Учени на дискусия в Плевен: Свободата на България е извоювана, а не подарена

Учени на дискусия в Плевен: Свободата на България е извоювана, а не подарена

Днес в Плевен се проведе научна дискусия на тема „140 години от Плевенската епопея. Мястото и значението на битката за Плевен в Руско-турската освободителна война“.  Участие в нея взеха  академик Константин  Косев, проф. Андрей Пантев, княз Александър Трубецкой – председател на Сдружение „Памет за императорската гвардия“, Пьотр Мултатули –  доктор на историческите науки, и Дмитрий Володихин – професор в Московски държавен университет. Специални гости бяха кметът Георг Спартански и Георги Първанов, президент на Р България 2002-2012 г.

Срещата откри Румен Петков, член на Инициативния комитет за отбелязване на 140 години от Освобождението на Плевен и основен инициатор на събитието. Той благодари на кмета Георг Спартански за идеята му да създаде Инициативен комитет за отбелязване на годишнината от Плевенската епопея, „не за да се придаде тържественост, а действително да отдадем дължимото на Плевенската епопея, на жертвите на  битката за Плевен и за България”. Петков отбеляза, че Плевен трябва да има самочувствие на град герой, който има ключова роля за Освобождението на България и постави акцент върху важните годишнини, които ще честваме през тази година – 40 години от изграждането на Панорама „Плевенска епопея”, 110 години от началото на Военноисторическите музеи в Плевен и 140 години от Освобождението на Плевен.

В приветствието си към гостите кметът Георг Спартански не скри, че приема като чест да бъде кмет на Плевен когато ще се чества такава славна годишнина – 140 години  от Освобождението на Плевен. „Днешната конференция е добро начало на празничните мероприятия, свързани с битката за Плевен и нейното огромно значение за изхода  на Руско-турската война, която връща България на картата на Европа след 500-годишно забвение. За мен е важно  да подчертаем значението на Плевен, защото две са епопеите, които решават изхода на тази война – едната е  Шипченската, другата е Плевенската епопея”, подчерта Спартански.  Той постави акцент и върху това, че политик, който не смее да произнесе на глас очевадната историческа истина, че руската императорска армия донася свободата на България, не може да бъде наречен  български политик. „Трябва да имаме  достойнството да се отнасяме към собствените си  светли дати и годишнини честно и почтено, за да имаме  самочувствието да бъдем горди българи в съвременна Европа. В този смисъл днешната конференция е много подходящ повод да си спомним за делото на героите, за значението на  това дело не само за Плевен, а и за България, и да покажем, че не сме забравили подвига на загиналите, че почитаме тяхното дело и ще продължим да работим то да не бъде забравено”, каза още кметът.

В докладите си учените ясно подчертаха, че българският народ не е получил даром свободата си. „Войната е извоювана от българския народ. Няма защо да се срамуваме, смятайки, че Освободителната война е подарък. Тя е извоювана с много кръв и много жертви”, изтъкна академик Константин Косев.

Георги Първанов беше категоричен, че историята е еднозначна по отношение на това, че Руско-турската война е освободителна. „Не по силата на президентски указ  или на закон, това е освободителна война в съзнанието на българите. Опитите да се  оспорва тази роля са неубедителни от гледна точка на историята”, каза той и допълни, че винаги се подчертава и „ролята на нашите хайдути, четници и революционери, защото нашата свобода не беше подарена, тя беше извоювана”. Президентът Първанов отбеляза, че годишнината от Освобождението е време, в което изразяваме нашата признателност към освободителите от руската армия и към нашите опълченци, към всички, които през вековете са дали живота си, за да я има свободна и независима България. „Това е време за равносметка, да видим къде сме и дали отговаряме в достатъчна степен на посланията на нашите предци и дали това, което правим, се вписва в модела на  развитие на нацията и на държавата”, допълни той.

Дискусията продължи повече от два часа пред многобройната аудитория, дошла в експозиция „Плевенска епопея” на Регионален военноисторически музей – Плевен.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...