Начало / Образование / Ученици с молба до образователния министър за отмяна на изпитите за 10 клас
изпит

Ученици с молба до образователния министър за отмяна на изпитите за 10 клас

Онлайн петицията с над 13 хил. събрани подписа заявява пред Министъра на образованието и науката несъгласието на учениците с провеждането на тазгодишното Национално външно оценяване за десетокласниците.

Подписалите се искат тези изпити да бъдат отменени, защото, според тях,  обучението в електронна среда е неефективно и материалът е много слабо усвоен.

По време на дистанционното обучение натрупахме много пропуски, които не успяваме да запълним“, заявяват учениците.

Друг аргумент, представен от учениците и родителите, е настоящата ситуация с COVID-19 и опасността от заразяване по време на провеждане на изпитите. Според тях, е невъзможно спазването на дистанция и носенето на защитни маски в продължение на 2 часа по време на изпита.

Немалка част от учениците и преподавателите изпитват сериозни затруднения с провеждането на онлайн часовете. Често имаме и проблеми с интернет връзката“, коментират още учениците.

В изпита за НВО влиза материал, който се изучава в 9 и 10 клас, а на практика почти целият този материал е преподаван дистанционно.

Отмяната на изпита за 10 клас няма да е прецедент, защото миналата учебна година също беше отложен по искане на образователния министър, отбелязват учениците.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...