Акценти
Начало / Общество / Ученици пишат за конкурс, посветен на застрашени видове птици

Ученици пишат за конкурс, посветен на застрашени видове птици

Международната природозащитна организация WWF и издателство „Изток-Запад“ организират ученически конкурс за есе на тема “Ако се превърна в птица за един ден…”.

Инициативата се организира от членовете на природозащитните клубове “Корморан” в Свищов и Белене и е част от проекта “Трансгранични консервационни мерки за опазване на малкия корморан и белооката потапница в характерни места на територията на България и Румъния по Програма LIFE +” (наричан още “Зелени граници”). Целта на проекта, който се изпълнява в двете страни от 2007 год., е опазването на два застрашени вида птици: белоока потапница и малък корморан.

Малкият корморан е защитен вид на национално и световно ниво. Заплахите за съществуването му идват от влошаването на местата за хранене и гнездене, пресушаването на блатата и езерата, интензивната експлоатация на рибните стопанства, незаконния или инцидентен лов. Възстановяването на влажните зони и екстензивното управление на рибните стопанства са сред мерките за опазването му.

Подобно на него, белооката потапница също е застрашен вид в световен мащаб. И тя е заплашена от влошаването и разрушаването на зоните за размножаване и хранене, както и от лова в периода на мигриране или лошото управление на терените и блатата. За опазването на вида е необходимо възстановяване на местообитанията му по поречието на Дунав.

Конкурсът за ученическо есе ще присъди три големи и три поощрителни награди. Наградният фонд включва книги по избор от каталога на издателството. Крайният срок, в който участниците трябва да представят материалите си, е 2 декември като обемът не бива да надвишава пет стандартни страници.

Резултатите от конкурса ще бъдат обявени в периода 14-18 януари 2013 год. Повече подробности за инициативата са оповестени на интернет страницата на WWF.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...