Начало / Общество / Ученици от СУ „Яворов” бяха специални гости в Съдебната палата в Плевен

Ученици от СУ „Яворов” бяха специални гости в Съдебната палата в Плевен

В Районен и Окръжен съд Плевен днес бе проведен Ден на отворени врати. На гости на двете съдилища, бяха ученици от VІІІ и Х клас на училище „П.К.Яворов“, заедно с техни преподаватели.

Учениците бяха посрещнати пред сградата на съда, където им беше обяснено какъв е редът за влизане в Съдебната палата, какво не трябва да се внася. Всички ученици преминаха през проверката на съдебната охрана, а след това разбраха къде се намира гишето, където може при необходимост да им бъде издадено свидетелство за съдимост.

В съдебна зала на втория етаж председателят на Районен съд Плевен – съдия Даниела Дилова и заместник председателят на Районния съд – съдия Светослава Цонева, посрещнаха учениците. Двамата съдии им обясниха какви видове дела се разглеждат от районните съдилища, какъв е редът в една съдебна зала при воденето на дело, какво представлява Синята стая и отговориха на въпроси на учениците. Децата бяха поканени при желание от тяхна страна да присъстват на реален съдебен процес в Районния съд, за да видят какви са правилата и процедурите при провеждането на едно съдебно заседание.

В зала №8 на Окръжен съд Плевен бяха поздравени от заместник председателя на окръжния съд – съдия Емил Банков. Той им обясни пътя, който минава едно дело от постъпването му в съда до решаването му. Също така обсъдиха интересни за децата теми, които да бъдат заложени в бъдещ симулативен процес, в който учениците ще участват на 29 май, като самите те ще бъдат в ролята на съдия, прокурор, подсъдими, адвокат, свидетели.

В края на посещението, всеки присъстващ получи копие от Конституцията на Република България.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...