Акценти
Начало / Образование / Ученици от СУ „Стоян Заимов” – Плевен  са на финала в ученическия конкурс „Млад иноватор“

Ученици от СУ „Стоян Заимов” – Плевен  са на финала в ученическия конкурс „Млад иноватор“

Отборът на Средно училище „Стоян Заимов“ – Плевен е сред финалистите в първия ученически конкурс за зелени иновативни идеи „Млад иноватор“. Те се конкурираха с близо 100 проектни предложения, участвали във втора категория на конкурса.

Тяхната идея е поставянето на компостери в дворовете на институциите. За да е по-екологично, част от тях ще бъдат от палета. За да има и научна част проектната идея, ще се прави експеримент – ще се сравнява как протича процесът на компостиране в два вида компостери – дървени и пластмасови. Младите иноватори от СУ „Стоян Заимов”ще се състезават с още шест отбора от цялата страна за голямата награда – финансиране за реализация на проекта от 5000 лева.  Освен голямата награда, участниците в отборите победители ще получат и лични стипендии.

Над 900 ученици от цялата страна участваха в конкурса „Млад иноватор”, организиран от инвестиционния фонд с фокус устойчиво развитие и иновации PostScriptum Ventures. Конкурсът е разделен в две категории. Първата е за по-малките участници, които изпратиха над 500 рисунки и в тях по интересен начин представят своите идеи за зеленото и устойчиво бъдеще. Въпреки трудния избор, журито избра десет финалисти в таза категория от цялата страна.

„Щастливи сме, че успяхме да провокираме иновативното мислене и в най-малките. Видяхме творби, които показват глобални идеи като зелено съзнание, разделно събиране на отпадъците, намаляване на употребата на пластмаса и връзката между човека и природата. Изключително талантливи деца се включиха и за нас беше много трудно да отличим финалистите“, споделя управляващият мениджър на фонда Димитър Енчев.

Награждаването на победителите в конкурса „Млад иноватор” ще се проведе на 01.03.2020 г. в TechnoMagicLand. Жури ще определи екипа – победител в деня на церемонията. Конкурсът се провежда с подкрепата на Министерството на образованието и науката.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...