Акценти
Начало / Новините в снимки / Ученици от СУ „Георги Бенковски“ почетоха паметта на своя патрон в Рибарица

Ученици от СУ „Георги Бенковски“ почетоха паметта на своя патрон в Рибарица

Рибарица поклонение
За поредна година възпитаниците на СУ „Георги Бенковски“ – Плевен почетоха паметта на своя патрон, посещавайки местността Костина край село Рибарица. Заедно с тях 139 година от смъртта на Георги Бенковски почетоха и Военнослужещи от ВВУБ „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия.

Рибарица поклонение 1
Мероприятията за годишнината започнаха още на 24 май на централния площад в град Тетевен, където се проведе традиционната заря-проверка под командването на подполковник Мануш, с участието на представителни подразделения на ВВУБ „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия. Там слово за живота и делото на Георги Бенковски изнесе подполковник Ивайло Пешаков – началник щаб на ВВУБ „Георги Бенковски“. В него той подчерта, че героите на Априлското въстание ни завещаха пример за родолюбие, смелост и себеотрицание. След това паметта на загиналите бе почетена с едноминутно мълчание и падане на колене.

Рибарица възстановка 1
На следващия ден в местността Костина, където според „Записки по българските въстания“ на Захари Стоянов Георги Бенковски е предаден и убит, паметта на революционера бе почетена панихида. По традиция ученици от СУ „Георги Бенковски“- Плевен произнесоха тържествена олимпийска клетва, а участници в ежегодния поход „По стъпките на Бенковски“ разказаха за посетените от тях исторически места от Панагюрище до Костина.

Рибарица възстановка

Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на Апостола на Четвърти революционен окръг от името на институции, организации и граждани, а представители на Национално дружество „Традиция“ пресъздадоха последните минути от живота и геройската смърт на Бенковски.

Рибарица възстановка 2

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...