Акценти
Начало / Образование / Ученици от СОУ „Пейо Яворов” се представиха на национално състезание със създаден от тях продукт

Ученици от СОУ „Пейо Яворов” се представиха на национално състезание със създаден от тях продукт

Ученици от СОУ „Пейо Яворов” в Плевен се представиха отлично Национално състезание по Природни науки и екология за ученически проекти. В периода от 16 до 18 октомври град Варна бе домакин на ХІV Национално състезание по Природни науки и екология. В него участваха 10 проекта във възрастовата група V-VІІІ клас и 23 проекта във възрастова група ІХ-ХІІ клас. Област Плевен бе представена с проект на ученици от ХІІ клас на СОУ „Пейо Яворов”, информират от Регионален инспекторат по образованието – Плевен.

Отбор „Silver ToniX”, представян от Апостол Драгомиров Савов и Хинна Тонева Хинова, презентира и защити проект на тема „Защитна свежест от природата”. Ръководител на проекта е Иван Бенков, главен учител и преподавател по Химия и опазване на околната среда и икономически дисциплини в училището.

Проектът „Защитна  свежест  от природата” е насочен към решаване на хигиенни и здравословни проблеми на хора от различни възрасти. Крайната цел на проекта е разработване на тонизиращи козметични продукти, които оказват благоприятно въздействие върху човешкото здраве, запазват чистотата на кожата и намаляват вредното въздействие на микроорганизми, вируси и гъби върху нея. За разрешаване на тези здравословни проблеми, отбор „Silver ToniX” проучи свойствата на йонизираната със сребърни йони (Ag+) вода  и нейното лечебно действие. На състезанието  учениците представиха  резултатите от своята експериментална и изследователска  работа и успешния резултат  – тонизираща козметика Silver ToniX, създадена на база сребърна вода йонизирна със сребърни йони Ag+ .

Въпреки, че учениците от СОУ „Пейо Яворов” участват за първи път в национално състезание по Природни науки и екология, те се представиха отлично. Впечатлиха публиката и журито с това, че техния проект е завършен с реален продукт. Отборът получи максималния брой точки във втория етап на състезанието – публичната защита на проекта.  Въз основа на общият брой точки от първи и втори кръг на състезанието, отбор „Silver Tonix”  зае осмо място в крайното класиране.

Снимки: РИО – Плевен

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...