Начало / Общество / Ученици от Плевен научиха как да подобрят комуникацията с дементните си близки

Ученици от Плевен научиха как да подобрят комуникацията с дементните си близки

Ученици от плевенските училища СОУ „Стоян Заимов“, ПГТ „Алеко Константинов“ и ПГТ „Проф. Цв. Лазаров“ взеха участие в проект „Диалог на поколенията. За едно ново разбиране на деменцията”, който приключва в края на месеца. Вчера в София, в пресклуба на БТА се състоя заключителната пресконференциа по проекта, на който Асоциация „Младежка инициатива за гражданско общество“ бе инициатор, а партньор и консултант бяха колегите им от Гражданско сдружение „Алцхаймер България“.

Стартирането на проекта се състоя в Плевен, където се реализира и основната част от него в средните училища. Друга част от проекта бе реализирана в училища в Тетевен. Проектът беше реализиран в отговор на нуждите от подобряване комуникацията между младите хора и дементните им близки. И тъй като поради спецификата на болестта дементните постепенно губят способността си да вземат рационални решения, то една от целите на проекта бе да предостави на младите хора у нас с необходимите знания, умения и увереност, за да могат те един ден да представляват своите дементни близки и да защитават интересите им пред различните институции.

проект диалог

В рамките на проекта бяха проведени 6 обучителни срещи на които 140 младежи получиха реална представа какво е това да си възрастен и дементен, бяха обучени как да общуват и да се отнасят към дементните си баба и дядо и насърчени да станат техния „глас“, като се борят за защита на интересите им. За нуждите на обучението беше съставена и издадена книга „Диалог на поколенията“, като екземпляри от нея бяха раздадени на всички обучаеми, както и на училищните библиотеки учителите.

По разбираем за младежите начин книгата обяснява какво представлява деменцията, какви видове деменция има и по какво те се различават, дават се ценни насоки за разпознаване симптомите на заболяването. Тук може да се намери и отговор на въпросите лечима ли е деменцията, може ли човек да се зарази от нея или е наследствено заболяване.

книга проект диалог

Последният раздел на книгата дава един доста изчерпателен списък от информационни ресурси – интернет сайтове с по-подробна информация за болестта деменция както на български, така и на други езици; хора и институции, които са ангажирани с помощ както за болните, така и за техните семейства; адресите на диагностични центрове в страната, а също така и адресите на домове за стари хора с деменция.

Три месеца след началото на проекта, през януари 2015 г, стартира работа и младежка фейсбук група „Диалог на поколенията“ . До момента в нея членуват 100 младежи, които споделят проблеми, свързани общуването и обгрижването на дементните си близки и търсещи помощ за разрешаването им. На тяхно разположение са двама специалисти-консултанти.

В процес на приключване е и работата върху кратък документален филм, в който младежи, участници в проекта, разказват за ситуацията със своите дементни близки, споделят чувствата и мислите си по отношение на болестта.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...