Акценти
Начало / Образование / Ученици от  ПГ по туризъм –Плевен влязоха в ролята на евродепутати

Ученици от  ПГ по туризъм –Плевен влязоха в ролята на евродепутати

Младшите посланици на Европейския парламент  от ПГ по туризъм „Алеко Константинов” – Плевен имаха уникалната възможност да участват в ролева игра „Законодателен процес в ЕС“, която се проведе в Дома на Европа в София.

Пилотният проект на играта е разработен от Парламентариума  на Европейския парламент, чиято цел е да запознае младите хора с механизма на вземане на решения и гласуване на Директиви в Европейския парламент.

Младшите посланици влязоха в ролята на евродепутати, като се разпределиха в четири парламентарни групи и получиха възможност, също като членовете на Европейския парламент, да обсъдят две предложения за Директиви. Първоначалното притеснение бързо отстъпи място на ентусиазъм и решителност да стигнат до крайно решение по двата поставени проблема: „За безопасността на водите“ и „Идентифицирането на личността“.

Също като депутатите  на Европейския парламент  те събираха информация, преценяваха нейната стойност, определяха позицията на своята политическа партия и я отстояваха пред  другите  групи, водеха преговори и правеха компромиси със своите позиции, за да бъде постигнат резултат. Следваше представяне на позицията на парламентарната група пред медиите и обществеността, което се оказа нелека задача. Накрая всеки гласуваше по съвест за своите убеждения и Директивите бяха приети с мнозинство.

Динамиката на играта провокира у учениците бързи и нетрадиционни решения.

За участието си в играта на Младшите посланици бяха връчени сертификати от Европейския парламент, които ще им послужат за обогатяване на тяхното CV .

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...