Акценти
Начало / Образование / Ученици от ПГ по туризъм грабнаха международна награда с народните си танци

Ученици от ПГ по туризъм грабнаха международна награда с народните си танци

Ученици от Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ в град Плевен грабнаха международна награда, съобщават от учебното заведение. В навечерието на 24 май учениците от танцовия състав за народни танци „Алеко пее и танцува“ се завърнаха от Александрия, окръг Телеорман, Румъния със специалната награда на журито – плакет и грамоти за най-младия състав от непрофесионалисти и хореограф ученик. Те участваха в Осмия международен фестивал на танцовите състави, който се проведе на 21 май. Поканата отправи съветникът на секретаря на Парламента в Букурещ, представител на българското малцинство в Румъния, който беше гост на празника на ПГ по туризъм. Фестивалът се организира от Инспектората по образование на окръг Телеорман, Кметството на Александрия, Дирекцията на младежта и спорта, Университета Валахия, Съюза на българите от Банат-филиал Александрия, телевизии, полиция, пожарна. Домакини на фестивала-конкурс е колежът „Al.I.Cuza“ от Александрия.

Историята на танцовия състав на училището е много кратка – учениците сформират групата за участие в юбилейния концерт послучай 20-тата годишнина на гимназията. Хореографията е дело на ученика Цветомир Ангелов от 11 г клас, специалност Социална работа с деца и семейства в риск. Негов помощник е ученичката Никол Николова от 9 клас. Координатор на състава е педагогическият съветник Анелия Илиева. Така те са забелязани от гостите на празника и получават покана за участие и на Плевенска сцена.

Във фестивала участваха 35 състава от Румъния, Турция, България. Денят се превърна в празник на народния фолклор. Празничното шествие на танцовите състави изкара хората на Александрия , за да се насладят на красивите и разнообразни багри на народните носии.

ПГ по туризъм танцов състав 1

На сцената на Университета Валахия съставът от Плевен взриви сцената с дайчово хоро и чичовото. Бурните аплодисменти и скандирвания „Плевен, Плевен“ от банатските българи бяха заслужени. Макар създаден само от два месеца, непрофесионалния състав даде всичко от себе си, за да представи достойно училището, града и България.

„Изключително сме благодарни на Народно читалище „Развитие“, които за втори път ни помагат, като ни предоставиха своите костюми, за да можем да участваме. Не всеки е готов на този жест, но те бяха съпричастни към този форум“, споделя директорката на гимназията Малинка Маринова.

Народният танцов състав на ПГ по туризъм „Ал.Константинов“ – гр. Плевен ще продължи да се развива и усъвършенства.

ПГ по туризъм танцов състав 2

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...