Акценти
Начало / Образование / Ученици от Никопол опознаваха Малта с петте си сетива

Ученици от Никопол опознаваха Малта с петте си сетива

Малта

Учители и ученици от СОУ „Христо Ботев“  в град Никопол, посетиха Малта, за да вземат участие в четвъртата работна среща по проекта Коменски „Изграждане на мостове с помощта на петте сетива“. Партньори по проекта са Италия , Малта, Франция и Полша.

По време на визитата си в Малта участниците в проекта са имали възможност да се запознаят със забележителностите на Малта. Обиколката е включвала посещение на катедралата “Св.Йоан”, пътуване с ферибот до съседния остров Гозо, за да разгледат древните неолитни храмове “Джантия”, средновековният град Цитаделата и невероятните природни феномени Азурски прозорец и скалата Фунгус.

Домакините от училище ”San Andrea” са представили интересни факти от богатата история на острова. Впечатляващо бе и посещението на старата столица Мдина и малтийски Ta’QaliCraftsVillage, където наблюдаваха демонстрации при производството и декорацията на стъкло, разказа Мая Караджова.

Малта

Българските участници в срещата са присъствали и на уникално 5D шоу, което представя историята на Малта по особено вълнуващ начин. Домакините организираха за своите гости и приятели парти, на което заедно се забавляваха в състезания и игри.

Незабравимо преживяване за всички ще остане гостуването в училище „San Andrea School“ –  домакин и организатор на 4-та среща по проекта. „Посрещнати бяхме с танци, феерия от знамена и приветствие на италиански, български и френски език от ученици,  които учат там. Няма да забравим и радостта в детските очи на българчетата в местното училище”, разказа още Караджова.

По време на кратката разходка в училището придружени от директора и помощник директора на същото, учителите от гостуващите групи са имали възможност да се запознаят с образователната система на Малта, а учениците да присъстват на уроци в различни класове заедно с техните малтийски приятели.

Малтийската среща е завършила с демонстрация на кулинарно майсторство, като всяка една от страните е представила ястия от традиционната си кухня, които след това всички са дегустирали с удоволствие.

Следващата среща, която е последна по проекта, ще се проведе  през април тази година в Полша .

 

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...