Начало / Образование / Ученици от Математическата гимназия участваха в симулативен съдебен процес

Ученици от Математическата гимназия участваха в симулативен съдебен процес

Учениците от десети клас на Математическа гимназия „Гео Милев” гр. Плевен се включиха днес в симулативен съдебен процес. Той се проведе в една от съдебните зали на Окръжен съд – Плевен в рамките на обобщителна среща с учениците в рамките на Програма между Висш съдебен съвет гр. София и Министерство на образованието и науката гр. София, имаща за цел повишаване на информираността на учащите за структурата, функциите и значението на съдебната власт в Република България.

Казусът, който беше поставен за разрешаване на учениците, бе близък до възрастта и проблемите, които често ги вълнуват. Повдигнатото обвинение бе срещу ученичка, която е нанесла средна телесна повреда на бившата приятелка на гаджето си след спречкване.

симулативен процес ученици съд МГ Гео Милев (5)

Учениците бяха разпределени на няколко групи, като едните застанаха на страната на обвиняемия, другите иззеха функциите на съдебния състав, трети отстояваха правата на потърпевшия. Участниците в процеса получиха инструкции от окръжен съдия Силвия Кръстева, след което беше даден ход на делото.

симулативен процес ученици съд МГ Гео Милев (1)

симулативен процес ученици съд МГ Гео Милев 1

 

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...