Акценти
Начало / Общество / Ученици наблюдаваха водолюбиви птици край село Байкал и изработиха хранилки

Ученици наблюдаваха водолюбиви птици край село Байкал и изработиха хранилки

Ученици наблюдаваха водолюбиви птици край село Байкал и изработиха хранилки по повод Световния ден на влажните зони, който се чества всяка година на 2 февруари. Темата за световния ден тази година е „Влажните зони и нашето бъдеще – устойчив поминък“. Тя е избрана, за да се акцентира на жизненоважната роля на влажните зони за настоящото и бъдещо благополучие на човечеството и да се насърчи разумното ползване на всички влажни зони.
Общински център за извънучилищни дейности и занимания по интереси в село Байкал традиционно отбеляза събитието с разнообразни и интересни дейности за учениците, припомнят от пресцентъра на Община Долна Митрополия. Тази година гости на Центъра бяха деца от Център за настаняване от семеен тип „Св. Иван Рилски”, с. Садовец, които съвместно с децата от еко клуб „Дунав” се запознаха в зала „Екология” с презентация за влажните зони, предоставена от Басейнова дирекция „Дунавски район“ – Плевен, участваха в работилница „Ресторант за птици” чрез изработване на хранилки за обикновените видове птици, посетиха река Дунав и наблюдаваха водоплаващи и водолюбиви птици.
Децата извършиха полеви експерименти за определяне чистотата на реката с мобилната лаборатория на международния проект World Water Monitoring Challenge. Освен това направиха и много снимки, с които ще участват в обявения световен конкурс за млади хора на възраст от 15 до 24 г. Конкурсът продължава до 2 март 2016 г.

Снимка: пресцентър Община Долна Митрополия

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...