Акценти
Начало / Култура / Ученици изработват сурвачки за благотворителност в работилницата на Регионалния музей

Ученици изработват сурвачки за благотворителност в работилницата на Регионалния музей

Ученици от 10 плевенски училища ще се включат в работилницата за сурвачки, която от вчера отвори врати в Регионалния исторически музей в Плевен.  До 22 декември учениците на групи, под напътствията на специалисти от музея, ще изработят уникални сурвачки в духа на българската традиция.

Сурвачките, които децата изработят, ще бъдат предоставени за благотворителни базари, организирани от БЧК в Плевен и в училищата, научихме от Миглена Николаева, етнограф от Регионален исторически музей в Плевен. Очаква се да бъдат изработени близо 100 сурвачки.

img_7004rim-survachki

Целта на станалата вече традиционна работилница е да се запознаят децата как да изработят сурвачка, обясни Миглена Николаева. От музея са набавили материали, с които едно време са правени сурвачките – сушени плодове и чушки, пуканки, пъстри вълнени конци и вълна, дрянови пръчки. Опитът през годините ни показва, че децата са любопитни да научат повече за традициите и влагат голямо въображение в изработването на сурвачките и ги правят много красиви, сподели още Миглена Николаева.

img_7015rim-survachki

img_7011rim-survachki

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...