Начало / Здравеопазване / Учениците – активни участници в отбелязването на Световния ден за борба със СПИН

Учениците – активни участници в отбелязването на Световния ден за борба със СПИН

В Плевенска област вече започнаха мероприятията, посветени на 1 декември – Световен ден за борба със СПИН. Основната роля в тях е на учениците, които получават от специалистите от Регионалната здравна инспекция методична и организационна помощ, както и материали, уточни д-р Цветан Димитров от инспекцията.

Първата от серията информационни кампании се проведе в Спортното училище, от днес до 30 ноември те ще продължат и в други учебни заведения на територията на област Плевен и в часовете по СИП “Здравно образование”. Ще се провеждат училищни празници – дискусии, игри и викторини с представяне на постери и видеопрожекции. На 29 и 30 ноември и в градовете Белене, Долна Митрополия, Червен бряг и Пордим ще се проведе кампания с предоставяне на флаери и кондоми, организиране на ролеви игри и викторини.

Кабинетът за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН също работи по тази програма и ще има изнесени дейности на терен – на 30 ноември в Макси център в Плевен ще има набиране на проби и изследвания. На същата дата Дропин център на фондация “Социални и здравни алтернативи” ще проведе здравни дискусии и викторини в училищата и ще осигури награди за участниците. До 11 декември пък мобилният медицински кабинет ще е в Ловеч за провеждане на консултации и изследвания.

Предвидено е също така членовете на Българския младежки Червен кръст да раздават информационни материали и презервативи на няколко места в Плевен, допълни д-р Димитров.

Партньори на Регионалната здравна инспекция по време на кампанията са Български младежки Червен кръст, общински и училищни ръководства, медицински специалисти, неправителствени организации и медии.

Официално регистрираните българи, заразени с вируса на СПИН, са 1 585, като от началото на годината досега са отчетени нови 112 случая. От новооткритите лица, носители на вируса, 88 са мъже. 56 от новооткритите са от София, 13 – от Пловдив, 8 – от Пазарджик, 5 – от Варна. Една от новооткритите жени е била бременна. В другите региони на страната заразените са под 4 лица.

Статистиката сочи, че в последно време се регистрират три пъти повече заразени мъже, отколкото жени. Младежите под 29-годишна възраст, открити тази година, са 45 на сто от новооткритите. Близо 10 на сто от общия брой са хора, заразени по време на престой в чужбина. През месец май са открити и пет деца, заразени с  ХИВ, като едно от тях е започнало лечение.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...