Начало / Здравеопазване / Учебникът „Медицинско право” ще бъде представен в Плевен

Учебникът „Медицинско право” ще бъде представен в Плевен

„Медицинско право” е една от десетте научни сесии, които са включени в програмата на започналите днес в Плевен Дни на репродуктивната медицина 2017. В рамките на сесията, посветена на медицинското право, освен лекции от водещи юристи, ще бъде проведена и дискусия на тема: „Ние питаме, юристите отговарят”. Модератор и един от лекторите на сесията е проф. д-р Дарина Зиновиева, адвокат, преподавател по административно и медицинско право. Проф. Дарина Зиновиева е автор на издадения наскоро учебник Медицинско право, който ще бъде представен по време на работната среща – на 29 април, и ще може да бъде закупен.

Освен актуалното законодателство, книгата, като второ издание след повече от десет години от първото, съдържа ретроспекция на развитието му и отразява дискусиите по конкретни въпроси за периода. Анализът обхваща правния режим на управленските органи в здравеопазването, статут и дейност на лечебните заведения, фармацевтично законодателство, правен режим на аптеки и дрогерии, въпроси от здравното осигуряване, анализ на правоотношението лекар–пациент, правен режим на здравната информация. Анализирани са проблемите на гражданска, наказателна, административна отговорност. Разгледани са режимите на трансплантация и донорство, задължително лечение, евтаназия, репродуктивно възпроизводство, генетични изследвания, клинични изпитвания на лекарства и др. Книгата може да се ползва от студенти, академична общност, органи на изпълнителната, законодателната и съдебна власт, администрация, медицински специалисти, граждани.

Проф. Зиновиева завършва „Право“ в ЮФ на СУ „Св. Климент Охридски“ с отличен успех. Професор е по административно право. Специализира в Белгия, Англия, САЩ, Испания. Работи в Института за държавата и правото, БАН и в Юридически факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“. Автор е на 13 монографии, сред които „Лицензионни административни актове“, „Компетентност на административните органи“, „Дискусионни тези в административното право и процес“, „Маловажен случай в административното наказване“, „Медицинско право“, „Правен режим на лечебните заведения“, „Правни и етични проблеми на трансплантацията“, и над 60 студии и статии. От чуждестранните издания е автор на „International Encyclopaedia of Medical Law – Bulgaria“ и „Patients’ Rights in the European Union – Bulgaria“.

Била е ръководител на катедра „Публичноправни науки“ и декан на ЮФ на Пловдивския университет; съучредител и вицепрезидент в продължение на три мандата на Българска асоциация по медицинско право; правен експерт към Комисията по здравеопазване в Народното събрание, към НЗОК и към министъра на здравеопазването; член на Етичната комисия по трансплантация към Министерския съвет; член на Експертна група по законодателството към Министерския съвет. По настоящем е член на Правния съвет на Президента на Р България и независим експерт към Европейската комисия.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...