Акценти
Начало / Общество / Участниците в благотворителния маратон засадиха секвоя в Плевен

Участниците в благотворителния маратон засадиха секвоя в Плевен

Участниците в четвъртия благотворителен маратон „1000 Balkan Charity Challenge“ пристигнаха тази вечер в Плевен. Рано тази сутрин те са тръгнали от Златна Панега, за да достигнат до града ни, където ще останат да нощуват. След пристигането си те положиха венец пред вечния огън на Мавзолея – традиция, която спазват във всеки град, който посетят, научихме от Калин Иванчев, координатор на събитието. След това маратонците засадиха секвоя – дърво от застрашен вид, в района на Военния клуб в Плевен. Така участниците насърчават здравословния начин на живот и спорта на открито, както и активното екологично поведение чрез засаждане на уникални дървесни видове по маршрута, по който преминават. Подкрепените каузи са внимателно подбрани от организаторите и включват социални сфери като грижа за деца и възрастни хора с увреждания, самотни възрастни хора, образование, развитие на таланти и подкрепа на хора в неравностойно положение.

благотворителен маратон

Благотворителният маратон „1000 Balkan Charity Challenge“, който започна на 31 октомври, е с обща дължина 1051 км, които са през територията на Румъния и България. Предизвикателството започна от Букурещ, Румъния. Там ще бъде и финалът на 10 ноември. Маратонците стигнаха до София на 3 ноември и потеглиха обратно към Румъния. Пълният дневен курс е 8 часа и 30 минути, като първите четири дни (160 км на ден) преминаха в каране на велосипед, а следващите седем – в тичане (по 60 км на ден). Общо 12 колоездача са се включили в началото на инициативата, а от София към Букурещ са тръгнали 8 състезатели. Още 6 се очаква да се присъединят в маратона тази вечер. Участниците към момента са от България, Румъния и Япония, обясни още Иванчев.

благотворителен маратон

Припомняме, че каузите на спортната проява тази година са за събиране на средства за 12 социални проекта – 4 от България и 8 от Румъния.  Четирите социални проекта за България тази година са: три стипендии за студенти отличници без родители, подпомагане на Фондация „Дечица“, финансиране на 10 образователни събития за деца на българи чужденци от всички мигрантски общности и спорт за деца с увреждания. Към момента са събрани общо 50 000 евро, но очакванията са до края на маратона те да достигнат 60 000 евро. Цялата кампания може да се следи на сайта, където е публикувана и пълната информация за начините за даряване на средства. Там може да се види и къде се намират участниците във всеки един момент от маратона. За трите години, през които се провежда благотворителната инициатива, тя събра над 120 000 евро.

От Плевен маратонците ще продължат към Бяла, Русенско, където ще прекарат два дни. След това те ще завършат своето участие, отправяйки се обратно към Букурещ.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...