Акценти
Начало / Икономика / Утре Община Плевен подписва договора за доставка на новите електробуси

Утре Община Плевен подписва договора за доставка на новите електробуси

Утре в МОСВ кметът Георг Спартански ще подпише договор за закупуване и доставка на нови съвременни електробуси и зарядните станции към тях. Това стана ясно днес  на първото оперативно заседание от новия мандат на плевенския кмет.  Общата стойност на договора е близо 18 млн. лева.

Проектът за електрически автобуси и зарядни станции за тях е в партньорство  с „Тролейбусен транспорт” ЕООД – Плевен, разработен е по процедура „Мерки за адресиране на транспорта като източник на замърсяване на атмосферния въздух” по приоритетна ос 5 „Подобряване качеството на атмосферния въздух” на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.”.

В рамките на процедурата ще бъдат закупени и доставени 14 нови съвременни електробуси и зарядните станции за тях.

„С това успокоявам тези, които пророкуваха, че след избирането ми за кмет, ще спрат парите. Не се спират парите. Началото на мандата стартираме с  18 млн.лв. за електробуси, които са 100% екологичен транспорт и ще бъдат предоставени на „Тролейбусен транспорт”, подчерта Спартански. Той припомни, че идеята е част от електробусите да бъдат насочени по линии в  Индустриалната зона, за да се компенсира липсата на обществен превоз в района.

Георг Спартански съобщи още, че Общината има „зелена светлина” да харчи спестените  3 млн. 500 хил.лв. от европейските проекти. Част от тези средства има готовност да бъдат вложени в процедурите за избор на изпълнител за ремонт на надлеза към жк „Сторгозия”, който е конструктивно опасен, затова се налага извършването на конструктивно укрепване, поясни Спартански. Друга част от тези спестени средства ще са за основен ремонт на две улици – „Вит” и „Северна” в Индустриалната зона.

Така ще се решат доста проблеми в Индустриалната зона и ще се  осигурят по-добри условия за бизнеса, подчерта Георг Спартански.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...