Начало / Образование / Утре зрелостници ще се явят на поправителна матура по български език

Утре зрелостници ще се явят на поправителна матура по български език

Утре 5275 зрелостници ще се явят на държавен зрелостен изпит по български език и литература. Изпитът ще се проведе в 175 училища в страната и ще започне в 8.00 часа.

Изпитът по български език и литература ще се състои от три модула и зрелостниците ще получават изпитния вариант на три части. Върху първия модул те ще могат да работят 1 астрономически час, след което ще запечатват в плик листа с отговори и ще го предават на комисията. След изтичането на определеното време ще получават втория модул, върху който може да работят също 1 час. За третия модул ще имат на разположение 2 астрономически часа.

Държавният изпит по български език и литература съдържа 40 тестови задачи. 30 от тях са от затворен тип с четири възможни отговора, от които само един е верен. Вярното решение носи по една точка. Останалите 10 задачи са със свободен отговор и носят различен брой точки. Правилно решените тестови задачи носят 70 точки.

41-ви въпрос е есе или интерпретативно съчинение по избор върху изтеглена тема. Максималният брой точки, които могат да се получат на тази задача са 30.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...