Начало / Култура / Утре в Плевен започва Национална научна конференция „България в Голямата война (1918)“

Утре в Плевен започва Национална научна конференция „България в Голямата война (1918)“

Двудневна научна конференция на тема „България в голямата война (1918)” ще бъде открита утре в Плевен в присъствието на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Националният форум се организира  от Регионалния исторически музей – Плевен със съдействието на Министерството на отбраната и Община Плевен, и се посвещава на 100-годишнината от Дойранската епопея. Научен ръководител е акад. Георги Марков, който ще представи първия доклад във форума, в който големият български историк разглежда  излизането на България от Първата световна война.

Официалното откриване на научната конференция ще е от 14 часа в Актовата зала на Община Плевен.

От 15 часа ще бъде представен документалния филм „Дойранската епопея в паметта на потомците“, реализиран по културен проект на РИМ – Плевен, с финансовата подкрепа на Община Плевен. От 18.00 ч. в Първа изложбена зала на Регионалния музей ще бъде открита изложбата “Дойран (1916 – 1918) – храброст, дълг и чест”.

В рамките на двата дни ще бъдат представени  над 30 научни съобщения с акцент върху боевете при Дойран и Добро поле, героите и личностите от българската армия, войната и митовете за нея, местата на памет. Ще вземат участие представители на културни и научни институции от цялата страна – музеи, държавни архиви, представители от БАН, ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, ШУ „Епископ Константин Преславски“. На конференцията ще присъстват историци, които имат значителен принос в развитието на българската история. Наред с темите, засягащи важни аспект от участието на България в Първата световна война, ще бъде проследено развитието на българското общество в годините на войната – в икономически и социален аспект, и националния поглед върху участието на България в конфликта.

Сред участниците е доц. д.и.н. Григорий Шкундин от Академия МНЕПУ – Москва, който ще представи доклад на тема: „Българската военнополитическа концепция  в края на 1918 г.”. Плевенският музей ще бъде представен с научно съобщение от д-р Димитър Петров на тема „Спомени на войника. Позиционната война на Червената стена през погледа на полк. Васил Шишков, командир на 15-ти пехотен ломски полк (1915-1918).  Д-р Мануш Христов от Факултет „Авиационен” на НВУ „Васил Левски” ще се спре на участието на 9-и артилерийски полк в заключителните бойни действия при Дойран, а екипът Елена Мачковска и Красимир Петров от Съюз на учените в България – клон Плевен ще представи „Нови писма на поручик Николай Пушкаров, загинал на Дойранския фронт”.

Форумът ще бъде закрит на 21 септември с научна дискусия, която ще започне в 15 часа.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...