Начало / Общество / Утвърдиха правилник за дейността на Регионалния военноисторически музей

Утвърдиха правилник за дейността на Регионалния военноисторически музей

Общински съвет – Плевен утвърди Правилник за устройството и дейността на Регионалния военноисторически музей. Решението бе прието днес с гласовете на 33 от съветниците, въздържал се – 1, против няма.

С постановление на Министерския съвет от 8 ноември миналата година Общинският културен институт „Дирекция Военноисторически музеи“ – Плевен бе преобразуван в Регионален военноисторически музей. С правилника се урежда устройството и дейността на музея. В документа се посочва, че основните дейности на музея са опазването и представянето на движими и недвижими културни ценности от периода на Руско-турската война 1877-1878 г.

Съгласно Правилника музеят включва десет обекта: Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“, Параклис-мавзолей „Св.Георги Победоносец“, Къщата музей „Цар Освободител Александър II“, Скобелев парк музей и Братската могила костница, Къщата музей „Стоян и Владимир Заимови“, Експозиция „Плевенска епопея 1877 г.“, Румънски мавзолей и музеен кът и мемориален парк в Гривица, Къща музей „Велик княз Николай Николаевич“ – Пордим, Къща музей „Негово Кралско Величество Карол I“ – Пордим, всички паметници и землени съоръжения от Руско-турската война 1877-1878 г. на територията на област Плевен.

Ръководството на музея се осъществява от кмета на Общината /административно – организационно/, от Министерството на културата /методически/ и от БАН и съответните ведомствени и научноизследователски институти и учереждения /относно научноизследователската дейност/. Музеят се ръководи от директор, който се избира чрез конкурс за срок от 5 години, освен в случаите, когато в специален закон е предвидено друго.

Раздел трети на Правилника регламентира начина на финансиране на Регионалния военноисторически музей. Посочени са пет източника на финансиране: от бюджета на община Плевен; със средства, осигурени от Общинския съвет съгласно Закона за културното наследство; с целеви средства от държавния бюджет; вноски в бюджета му от общините, на чиято територия музеят развива дейност, като размерът на вноските се определя ежегодно с решение на съответните общински съвети; от реализирани собствени приходи; със средства от реализирани международни и национални културни програми и проекти.

Цените на входните билети се определят с решение на Общински съвет – Плевен за таксите и цените на услугите в община Плевен. Безплатен вход за посещение на експозиция един път седмично е определен със заповед на директора на музея. Директорът има право със своя заповед да определи безплатен вход и във връзка с провеждането на Европейска нощ на музеите, Европейски дни на наследството, национални и други празници. Деца, учащи се и хора с увреждания заплащат намалени цени или се освобождават от заплащане на входен билет отново съгласно издадена за това заповед.

Правилникът за устройството и дейността на Регионалния военноисторически музей е съгласуван от Министъра на културата на основание на Закона за културното наследство.

 

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...