Начало / Образование / Утвърден е правилника за обществените съвети към детски градини и училища

Утвърден е правилника за обществените съвети към детски градини и училища

Обществените съвети към детските градини и училищата ще отчитат  дейността си пред родителите, а срокът за създаването им се удължава до края на 2016 година. Това са новите моменти в утвърдения от вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева Правилник за създаването, устройството и дейността на обществените съвети към детските градини и училищата. Проектът бе публикуван за обществено обсъждане през август 2016 г. Правилникът влиза в сила след обнародването му в Държавен вестник.

Със създаването на обществени съвети се цели отваряне на институциите към обществото, изграждане на общност – училище, ученици, родители и общественост. Принципите, заложени в правилника, предвиждат по-голяма прозрачност и контрол.

Общественият съвет ще одобрява стратегията за развитие на детската градина или училището и приема ежегодния отчет на директора за изпълнението й, ще участва и в работата на педагогическия съвет при обсъждането на програмите за превенция на ранното напускане на училище и за предоставяне на равни възможности и за приобщаване на децата и учениците от уязвими групи, както и при обсъждане на избора на ученически униформи. Новият орган ще може да предлага политики и мерки за подобряване качеството на образованието въз основа на резултатите от самооценката на институцията, външното оценяване – за училищата, и инспектирането на детската градина или училището. В правилника са разписани ясни процедури и критерии за излъчването на представителите на родителите, общини, държава и представители на бизнеса към съветите в професионалните училища.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...