Акценти
Начало / Последни новини / Добро представяне на Владимир Върбанов на Световното по шахмат в Русия

Добро представяне на Владимир Върбанов на Световното по шахмат в Русия

От 21 септември до 4 октомври в Ханти-Мансийкс (Русия) се проведе  Световното Първенство за юноши и девойки до 14,16 и 18 г. В него много добре се представи състезателят на  „Спартак Плевен XXI“  Владимир Върбанов,  който представи България при юношите до 14 години. В неговата група взеха участие 75 състезатели. Сред тях Владимир бе  чак на 60-то място по рейтинг. Плевенското момче обаче доказа, че мястото му не е  назад. Турнирът започна „кошмарно“ за него. След два дена път, хиляди километри и нормално смутен от първото си участие на такъв форум, Влади започна с две загуби от Алберт Томаси (Франция) и фиде-майстора Велимир Ивич (Сърбия). След това обаче постигна първата си победа срещу Лейф Хастад (Англия) последвана от равен с Тилакаратме(Шри Ланка).

В петия кръг Владимир загуби от Яхав Емануел (Израел). Следващите два кръга той се срещна с двамата  японски състезатели Харуки Изуми и Такума Осака  като постигна съответно победа и загуба. Последваха две ремита с Егор Балашов (Русия) и Томас Тюбо (Дания) и силен финален завършек на първенството с две победи срещу Александър Чурсин (Русия) и Максим Фомин (Украйна). Така Владимир Върбанов с 4 победи, 3 равни и 4 загуби набра 5,5 точки от 11 възможни, което му отреди място в средата на класирането.

Въпреки че не е сред призьорите, класирането на Владимир е много успешно.  За него това бе не само първо световно, но и първо международно състезание в кариерата му, а за дебютант на такъв форум постигането на 50% от точките (5,5 от 11) е успех. Добрата му игра се отрази и на рейтинга му, който се покачи с 58 единици.

Владимир Върбанов е един от тримата   състезатели на „Спартак Плевен XXI“, които представиха България тази година на Световни и Европейски първенства. От тяхното участие България спечели едно шесто място (на Белослава Кръстева от ЕП). Тримата участваха с помощта на Община Плевен.

Междувременно още една радостна вест споходи плевенския клуб, след като неговия председател Петьо Маринов бе утвърден за международен съдия. Той е първият такъв в шахматната история на град Плевен.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...