Акценти
Начало / Общество / Успешно завърши проектът „Ние опознаваме биоразнообразието“ на Регионален бизнес център-Плевен

Успешно завърши проектът „Ние опознаваме биоразнообразието“ на Регионален бизнес център-Плевен

лого !!!!

На заключителна пресконференция днес бяха представени резултатите по проект „Ние опознаваме биоразнообразието”, по който Сдружение „Регионален бизнес център Плевен” работи от месец декември 2014 г. Ръководителят на проекта – Царин Аспарухов, изпълнителен директор  на РБЦ – Плевен, благодари на ръководствата на Регионалния инспекторат по образованието и Регионалния исторически музей за оказаната подкрепа при реализирането на проекта. Специални благодарности той изказа на директорите на 15-те училища от облас Плевен, от които е формирана неформалната група от 22 младежи, участвали в проектните дейности. Той подчерта, че интересът към проекта е бил много голям и заявките за участие са били в пъти повече от предвидения брой участници. В неформалната младежка група има участници от почти всички общини на област Плевен – Левски, Червен бряг, Долна Митрополия, Белене, Гулянци, Долни Дъбник, Кнежа и Плевен.

Царин Аспарухов обяви, че са внесли предложение за удължаване на проекта в рамките на програмата за по-цялостното му развитие.

Надяваме се проектът да продължи, защото интересът на младите хора към работата на терен и обученията е много голям и желаещите да се включат се увеличава, сподели Румянка Бонева от Регионалния исторически музей в Плевен, която заедно с доц. д-р Иван Райчев (за съжаление той вече не е сред нас) провеждат открити уроци по екология и биоразнообразие.

IMG_7174калояна представяне

Детайлна презентация на дейностите по проекта направи единадесетокласничката Калояна Бешева. В началото на проекта младежите са преминали онлайн обучение по екология, с акцент върху биоразнообразеието на Плевенска оббаст и по макрофотография. Калояна сподели, че за първи път има възможност за такъв тип обучение и е впечатлена от иновативната платформа за дистанционно обучение, с възможност за лекции с преподавател на живо в реално време. Това даде възможност на младежите от различни населени места да участват пълноценно в обучението, подчерта Калояна. Дистанционното обучение обаче лишава младите хора от пряк контакт един с друг, затова последвалите срещи дискусии в Регионалния музей са чудесен повод за създаване на нови приятелства. При първата ни среща се чувствахме малко неловко, но благодарение на нашите лектори бързо се опознахме и разчупихме ледовете, с усмивка сподели Калояна. Сега тя и другите участници в проекта са щастливи с много нови приятелства и с много нови знания.

След теоретичните занимания за запознаване с интересни факти в сферата на биоразнообразието и опазването на околната среда учениците се включват в три урока на открито. Те са проведени в каньона на река Чернелка, в природен парк „Персина” и край Биволарското блато, наричано още Коридорите.  По време на тези открити уроци имахме възможност да работим с професионални фотоапарати под ръководството на опитни фотографи, разказа Калояна. С професионалните си напътствия подпомагат работата на младежите фотографите Димитър Йорданов, венелин Кръстев и Георги Енчев. Младежите правят множество снимки, а с най-добрите от тях  организират изложба под наслов „Ние опознаваме биоразнообразието”. Тя е представена в Левски, Червен бряг и Плевен. В момента изложбата е експонирана в Регионалния исторически музей в Плевен.

IMG_7169проект

С помощта на експертите по флора и фауна младежите са изготвили карта на биоразнообразието  в Плевенска област. Тя е изготвена и в електронен вариант, който е достъпен на сайта на проекта. 1 500 броя от тази карта са предоставени в училищата в региона, общини, туроператорски фирми и други институции.

В рамките на проекта е заснет видеофилм за биоразнообразието, природните забележителности и защитени територии в област Плевен. Той беше прожектиран на заключителната пресконференция.

Подобни представяния на резултатите от проекта са направени в 14 училища, чиито ученици участват в младежката неформална група. В тези представяния се включват над 700 младежи от областта.

текст

адрес РБЦ

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...